20 април да е национален празник предлагат от Фондация „Васил Левски“

Денят на избухването на Априлското въстание – 20 април, да стане национален празник. Това предлагат от Фондация „Васил Левски“, като председателят на организацията проф. Пламен Павлов вече е изпратил писмо с това искане до президента, министър-председателя и председателя на Народното събрание.

Априлското въстание, онази „революция морална и с оръжие“, в която предците ни изявиха своята воля за свобода и равноправие с останалите европейски народи. Кръвта, пролята от достойните ни предци през Април 1876-а в името на една благородна и справедлива кауза, предизвиква безпрецедентна по мащабите си кампания в защита на българския народ от страна на световната демократична общественост. Следвайки делото на Апостола на Свободата, героите на Априлската епопея поставят пред тогавашния свят нерешения „Български въпрос“, с което предизвикват Руско-турската Освободителна война (1877-1878 г.) и възстановяването нашата държавност“, се посочва в писмото.

Пламен Павлов смята, че датата на честването трябва да е 20 април, а не първи май, както е преизчислена по нов стил.

Реклами

Факт е, че у нас редица събития се честват по нов стил, вкл. националния ни празник Трети март, а други – по стар стил, например 6 септември, Денят на Съединението. С оглед на изключителната важност на Априлското въстание е редно неговото честване да бъде на 20 април“, посочва още историкът.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.