За работещите Данъчната свобода идва чак в края на юни

46,8 млрд. лв. ще са приходите в държавния бюджет през 2020 г. Според икономисти това е рекордна сума. Средно за един календарен ден българите ще изработват по 346 млн. лв. Така хазната ще се попълни за 136 дни. След това всеки работещ ще има право да се труди само в своя полза, и на 15 май ще настъпи Денят на данъчна свобода – Tax Freedom Day, но …

Сметката разпределя данъчното бреме върху абсолютно всички български граждани, в т.ч. деца и пенсионери, но работещите понасят в най-голяма степен данъчната тежест. За тях тя е близо 50%, тоест за тях Денят на данъчна свобода идва чак в края на юни.

Въпросните 136 дни отразяват общите приходи, но има някои специфични моменти,. Живеещите в България отново ще получат помощ от европейските данъкоплатци. В държавния бюджет са заложени близо 2,7 млрд. лв. помощи от ЕС, което прави 8 дн, в които за нас ще работят европейците.

34 дни през 2020 г. ще работим за попълване на заложените приходи от ДДС.  За приходите от акцизи ще са нужни над 16 дни. За осигуровките ще е нужен над месец – 24 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще се попълнят за близо 13 дни, а тези от корпоративни данъци – за малко над 8 дни. Други над 7 дни ще се работи само за да платим държавните и общинските такси.

Всеки може да изчисли своя Ден на личната данъчна свобода на специализираната страница „Моите данъци“ – www.kolkodavam.bg.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.