МО кани „Оптикс“ за доставка на дронове

Министерството на отбраната купува два дрона на обща стойност 25 млн. лв. с ДДС, пише на интернет страницата на ведомството. Поръчката е пусната на 30 декември, а изборът на доставчик не подлежи на обществена поръчка. Предвидено е сключването на рамково споразумение. Прилага се изключение, фиксирано в закона за случаите, когато поръчката е в областта на отбраната и сигурността и когато става дума за разузнавателните дейности.

Министерството е разпратило персонални покани за оферти към 24 компании. Сред тях наред с американската Boeing, европейския концерн Airbus и Northrop, се четат и имената на 8 български компании. Сред тях е „Оптикс“ АД. Поканите към израелски фирми са 5.

Реклами

Споразумението обособява две позиции. Първата е за производство и доставка на безпилотна летателна система клас I – „Мини“, която има способност за двучасов полет и товароподемност до половин килограм. Цялата система ще се състои от 12 машини с прогнозната стойност приблизително 11 млн. лв. с ДДС.

Втората обособена позиция е за система, предназначена за водена на тактическо разузнаване и предоставяне на частична информация при непрекъснатото наблюдение на бойно поле. Системата ще включва две машини с прогнозна стойност 14 млн. лв. с ДДС.

Предстоят преговори с потенциалните изпълнители.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.