Отбелязахме 181 години от рождението на Нешо Бончев (видео)

181 години от рождението на първия български литературен критик, просветител, философ, филолог, полиглот, фолклорист, журналист и педагог Нешо Бончев бяха отбелязани днес, 14 януари.

На честването под наслов „Нешо Бончев – нашият патрон” в градския парк на Панагюрище, пред бюст-паметника на просветителя, пристигнаха ученици и техните преподаватели от СУ „Нешо Бончев“.

За живота и делото на Нешо Бончев разказа ученичката Стела Дилова, а Евгения Ангелова прочете есе на тема „Нешо Бончев-нашият патрон”, част от което гласи:

„Орисан с бурен дух, чиста душа, покоряващ ум и златно перо, Нешо Бончев е посланик на светлината в съзнанията както на ученици, така и на учители.
Запознати с делото на своя патрон, учениците с гордост носят името Бончевци и с усмивка продължават неговата борба срещу посредствеността, пазят неговото духовно завещание и прославят името му, защото „той нам остави свят завет, с просвета да вървим напред!”

В знак на признателност към делото на именития панагюрец бяха поднесени венци и цветя. По традиция цветя бяха положени и на бюст-паметника на съратника на Нешо Бончев – проф. Марин Дринов.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.