МББР ще търси нов строител за Язовира

Срокът на заема от Световната банка изтече в края на 2019 г.

На 13 септември 2016 г. министърът на регионалното развитие тогава Лиляна Павлова казва на пресконференция в министерството си, че държавата рестартира изграждането на „Луда Яна“ и заедно с инж. Йохан Пьолцл, представител на консорциум „Щрабаг–Станилов“ подписва официално договора за изграждане на язовира. В момента Лиляна Павлова е вицепрезидент от българска страна на Европейската инвестиционна банка.

По информация от сайта на МРРБ на подписването присъстват постоянният представител на Световната банка Тони Томпсън, областният управител Гинче Караминова, кметът Никола Белишки и др. високи лица.

Чуйте какво каза министър Лиляна Павлова по време на първата копка на язовир „Луда Яна“ състояла на 25 октомври 2016 г.

Следва ритуал в чашката на бъдещия язовир, провел се на 25 октомври 2016 г., отразен от куп местни и национални медии, което се смята за реален старт на строителството.

На него се припомнят основните технически параметри на бъдещото съоръжение:

  • яз. „Луда Яна“ ще доставя питейна вода до 45 000 души
  • проектът е на стойност 56 млн. лв., осигурени от Световната банка и държавния бюджет
  • общият обем на язовира ще бъде 20 млн. куб. м., стената му ще е висока 50 м.
  • строителството ще продължи 900 дни,
  • завиряването да започне през пролетта на 2019 г.
  • ще има пречиствателна станция, довеждащи водопроводи и др. съоръжения.
  • ще бъдат разкрити около 350 работни места
  • след завършване ще има 30 постоянни служители
  • строителството започва през 1986 г. и прекъсва през 2000 г.
  • Изградената стена отговаря на изискванията, но останалите съоръжения трябва да се изградят наново.

На същия ритуал кметът Н. Белишки подчертава, че за последните 8 години заради безводието са обвявани няколко бедствени положения и допълва: „Ако не беше министър Лиляна Павлова и правителството сигурно още 32 години щяхме да чакаме язовира. Хората не вярваха, че той ще стане, защото досега бяха само лъгани.“

Три години по-късно, в края на ноември 2019 г. централни медии отразиха отговора на настоящия министър на МРРБ Петя Аврамова в Парламента, от който става ясно, че строителството на Язовира изостава драстично и в Министерството обсъждат вариант за прекратяване на договора със строителя. Аврамова оповестява, че на този етап са завършени едва 30 % от строителните дейности. Причините според нея са лошото време и „затруднения с осигуряване на техника и персонал“. Консорциумът не успява да наеме инженерен състав, работници и механизация, има голямо текучество на персонал, занижен е контролът на обекта, допуснати са технически грешки, заради които са изпълнени некачествени работи. Аврамова посочва като причина и финансовите проблеми на „Станилов“ ЕООД.

Последните информации в сайта на МРРБ по повод панагюрския язовир са в контекста на прессъобщение от 13 декември 2019 г, свързано с язовир „Студена“: „Във връзка с проблема с водата в Перник, Петя Аврамова отчете, че нивото в язовира е ниско и има нужда от воден режим, за да се задържи ресурс в него за повече време, докато има приток от дъждове и пролетното снеготопене. Тя обърна внимание, че проблеми има и на други места в държавата затова е важно как водните ресурси, които ВиК операторите ползват, ще се планират. Затова министърът напомни, че в момента се изгражда яз. „Луда Яна“, яз. „Пловдивци“ вече е пуснат в експлоатация, а яз. „Студена“, включително язовирната стена, се ремонтира.

Любопитен е фактът, че през 2018 г. МРРБ отразява на сайта си един единствен факт, свързан в „Л. Яна“ и той е за преместването на 96 лалугера извън строителната площадка.

Историята проследи Веселина Велчева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.