За година БАБХ е спряла внос на 2 000 тона опасни храни

Инспектори на дирекция „Граничен контрол“ към Българската агенция по безопасност на храните не са допуснали внос в България на 1 931 тона 326,08 кг храни, неотговарящи на законодателството, от трети страни през изминалата 2019 година.

Най-много – 642,5 тона е бил спрения за внос пипер, заради пестициди в него. На второ място по задържани количества се нарежда нарът – 336 тона. Лимоните със съдържание на остатъчни вещества от пестициди, задържани при граничен контрол са 121 тона. Със съдържание на микотоксини са били 235,5 тона лешници. Съдържанието на замърсяване в храните се установява при лабораторен контрол.

Реклами

При ветеринарен контрол на границите на България са спрени 76 пратки с тегло 461 тона. Най-много са недопуснатите пратки на охладена или замразена риба, желатин за човешка консумация, пчелен мед и т.нар. „съставни продукти“ (храни, които съдържат продукти от животински и от растителен произход, напр. инстантни супи).

Поради несъответствия при фитосанитарен контрол недопуснати в страната са 12 тона домати,  422 кг мандарини и 1,3 тона лимони.

Всички храни и продукти, при които са установени несъответствия от инспекторите на дирекция „Граничен контрол“, не са допуснати на територията на страната и ЕС.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.