Свинското по-скъпо този декември с 32,1% спрямо миналия

Чувствително е покачването на средните изкупни цени на угоени прасета в последните 2 месеца на 2019 г. у нас. Покачването на цената през декември 2019 г. достига до 32,1% спрямо цената през декември 2018 г.

През 2019 г. средната изкупна цена е 2,82 лв./кг живо тегло. Наблюдава се покачване на ценовите стойности, под влияние на европейския пазар, както и на негативния ефект от възникването на Африканска чума по свинете в България.

Реклами

Увеличението на средногодишните цени на едро и дребно в сравнение с 2018 г. е между 3,6% и 8,5%. За м. декември 2019 г. промяната спрямо година по-рано е между 23,7% и 32,8% за различните разфасовки.

По-слабо изразено е покачването при предлагането на дребно. Различните видове разфасовки свинско месо са поскъпнали през декември 2019 г. спрямо декември 2018 г. с 5%.

Причините.

Общите промени в пазарната ситуация на европейския пазар, както и световната конюнктура на пазара със свинско месо. Основен фактор за нарастването на цените на свинското месо в ЕС, а оттам и в България е засиленото търсене от Китай, най-големият потребител в световен мащаб. В краткосрочен план, значителното увеличение на търсенето на месо в Китай се очаква да доведе до пренасочване на търговията към Китай.

Реклами

По данни на Европейската комисия, от втората половина на м. март 2019 г. насам се наблюдава увеличение на средните цени на свинското месо в ЕС. Среднопретеглената изкупна цена на свинско месо от клас „Е” средно за ЕС за м. ноември 2019 г. е с 39% по-висока спрямо януари 2019 г. Най-голямо увеличение на годишна база се отбеляза в Белгия и Латвия – с близо 66%.

Прогнозата на ЕК е тенденцията  на покачване  на цените да продължи и през 2020 г., като те могат да паднат рязко в зависимост от скоростта на възстановяване на китайското производство и доколко ще нарасне производството в конкуренти на ЕС като САЩ, Бразилия и Канада.

По данни от пресцентъра на МЗХ

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.