Зов за помощ за църквата „Света Троица“ в с. Поибрене

На редакционната си поща получихме емоционално писмо от жени от клуб „Женски свят“ гр. Суворово, които са обезпокоени от състоянието на църквата „Света Троица“ в село Поибрене. Публикуваме писмото без редакторска намеса.

Уважаеми дами и господа,
На 01.06. 2019 г. група жени от клуб „Женски свят“ гр. Суворово и гр. Варна бяхме на екскурзия в Панагюрище, където посетихме Историческия музей в града. Запознавайки се с историята и експонатите в района видяхме и прочутия Поибренски кръст пътувал с Хвърковатата чета на Бенковски. След натрупаните от музея впечатления решихме да посетим и с. Поибрене, за да видим църквата, то която е взет кръста. Строената през 1850 г. църква „Света Троица“ ни посрещна тиха и запустяла. Времето бавно е унищожавало зидарията, иконостаса, стенописите. Порутената камбанария, избуялата трева, прашната и мръсна църква не чувство на гордост и задоволство, а на тъга и възмущение. Защо една сграда, паметник на българската борба а независимост, съградена с даренията на местните хора, свидетел на толкова значими исторически събития е оставена да се руши? Има ли начин това да се промени? – тези въпроси измъчваха всички нас – посетителите в този момент.

С тези въпроси се обръщаме и към вас – хората, от които зависи състоянието на храма да се подобри и молим вашата отговорна намеса, така щото църквата да получи така необходимия й ремонт.
Макар и да не сме жители на тази община, корените на някои от нас са от тук, а и всички сме българи и уважаваме символите и местата свързани с нашата свобода. Нашата признателност и родолюбие ни доведоха на това място и ни накараха да искаме да помогнем нещата да се подобрят. Желаем да събудим обществения интерес, като насочим вниманието на институциите, от които зависи това, както и на местната общност, електронните медии и гражданите към проблема.

Желаем да дадем и своя финансов дан и отпочване на инициатива за събиране на дарения за извършване на необходимия ремонт на сградата.

С уважение: Анка Тилева,
Председател на клуб „Женски свят“
гр. Суворово, обл. Варна

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.