Най-богатите 2153 в света имат повече от най-бедните 4.6 милиарда

Време е да ни пука

През 2019 г. най-богатите 2153 души в света са контролирали повече средства от най-бедните 4.6 млрд. от човечеството, взети заедно, става ясно от изследване на неправителствената организация „Оксфам“, цитирано от Ройтерс.

В доклад озаглавен „Време е да ни пука“ от „Оксфам“ твърдят още, че жените по света работят по 12.5 млрд. часа всеки ден, без да получават заплащане и признание за труда си. Те изчисляват, че ако трудът им бъде заплатен, това ще се равнява на 10.8 трилиона долара.
Двадесет и двамата най-богати мъже имат по-голямо състояние от всички жени в Африка.

Реклами

„За нас е важно да наблегнем на факта, че скритият двигател на икономиката всъщност е свързан с неплатените грижи, полагани от жените. Това трябва да се промени“, казва Амитаб Бехар, изпълнителен директор на „Оксфам“ Индия.

Според „Оксфам“, ако най-богатият 1% от човечеството, плати само 0,5 % допълнителен данък върху богатството си през следващите 10 години, това би стигнало за създаване на 117 милиона работни места в сектори като грижи за възрастни хора и деца, образование и здравеопазване.

По традиция годишният доклад на „Оксфам“ излиза в навечерието на започващия Световни икономически форум в Давос, където се срещат представителите на икономическия и политическия елит

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.