Паметникът на м-р Анатолий Полянков ще бъде вписан в Областния регистър на военните паметници

Заместник-областният управител Петър Белчев председателства заседанието на Областна комисия „Военни паметници“, което се преведе днес в Областна администрация Пазарджик.

С пълно единодушие членовете на комисията приеха предложението на директора на Исторически музей Панагюрище – доц. д-р Атанас Шопов, към Областния регистър на военните паметници да бъде вписан паметникът на майор Анатолий Тодоров Полянков от Авиобаза Граф Игнатиево, загинал на 16 май 2003 г. при изпълнение на учебен полет със самолет МиГ-21.

Паметникът се намира над село Панагюрски колонии, местността Среден гьол, на мястото на инцидента. Монументална композиция е изградена през 2003 година и е съставена от две морени, поставени върху основа от редени камъни и част от самолета на пилота.

Пилотът майор Анатолий Полянков намира смъртта си при жестока катастрофа на МиГ-21 в планината на над 1000 м надморска височина и на 7 км от село Панагюрски колонии. Трагедията се разиграва на 16 май 2003 година  към 13:15 часа. Извършвал е тренировъчен полет в планината над Панагюрище. 33-годишният тогава летец бил потомствен авиатор. Баща му е бил командир на авиобазата в Узунджово, Хасковско. Пенсионирал се е като полковник година преди смъртта на сина му. Анатолий е възпитаник на Военновъздушното училище в Долна Митрополия. Той е дипломиран инженер, завършил е и специалността „Международни отношения“ в Пловдивския университет.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.