ЕС и ние след Брекзит

Някои ще трябва да напуснат
Великобритания след 2025 г.

На днешния ден, петък, 31 януари 2020 г., Великобритания напуска ЕС. Промени ще има, но в бъдеще. Предстои преходен период. Той ще е до края на настоящата година, което не е случайно – съвпада с финала на настоящия финансов период на Съюза и приемането на нов бюджетен план за следващите седем години. Така Великобритания се спасява от изплащането на вноски занапред и е приключила с всички ангажименти, но и предимства от членството си. Най-видимото от този процес, преценено през рамките на календара е, че страната е ползвала всички европрограми досега, както и е изплатила всички дължими вноски. Не е тайна, че тя бе един от най-сериозните платци на членство в ЕС. Сега и английските евродепутати трябва да напуснат парламента, Борис Джонсън няма да участва в Съвета на ЕС, а търговското споразумение ще трябва да придобие съвсем нови клаузи.

За нас и другите европейци при пътувания до Великобритания до края на годината няма да има разлика – достатъчна ще е личната карта. След това всеки трябва да се сдобие със задграничен паспорт, както и досега при пътуване до страни извън ЕС.

Европейските граждани, които живеят в Обединеното кралство и имат статут за уседналост ще могат да използват личните си карти поне до края на 2025 г. Тези, които нямат такъв статут и не са подали документи до края на юни 2021 г. ще трябва да напуснат страната.
Ясното засега е само това.

Не се очакват новини и след Мегзит, засега.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.