Нова производствена база откри ОПТИКС в София

Около 6 млн. лв инвестира компанията
в новата високотехнологична структура

Лентата на новата база прерязаха инж. Иван Чолаков, изпълнителният директор на Национална компания индустриални зони г-жа Антоанета Барес и академик Стефан Воденичаров

И тази година „Оптикс“ АД спази традицията си на 5 февруари да отбелязва своя Ден на инвестициите с откриването на нова производствена база. На старта на 2020 г. новата придобивка е на територията на Икономическа зона София – Божурище, като инвестицията на дружеството е за около 6 млн. лева. 14 работни места ще открие базата като начало, а през следващите две години се очаква разширение както по отношение на инвестицията, така и за нови работни места.

Компанията е инвестирала в закупуване на съвременно оборудване, предимно с цифрово програмно управление, и модерна измервателна техника, която ще позволи изработката на продуктите да е изключително прецизна. Със своя широк спектър на конструктивни и производствени възможности в областта на оптичните технологии, фината механика и цялостното интегриране на системи, фирмата е желан партньор в различни високотехнологични проекти.

Гости на събитието бяха бизнес партньори, мениджъри и приятели на „Оптикс“. Ритуалът по освещаване на новата производствена площадка бе отслужен от енорийски свещеник Богомил Вангелов.

В началото на събитието управителят на „Оптикс“ АД инж. Иван Чолаков припомни трудното, но изпълнено с много хъс за успех начало на компанията преди 21 години. Той акцентира и върху основни принципи от визията си за бизнес развитие:

За да съществува една успешна компания, трябва да са налице поне три компонента. На първо място трябва да има модерна, непрекъснато осъвременявана материална база, на второ място трябва да има непрекъснат развой – продуктов, маркетингов и т.н. И на трето място – трябва да има висококвалифицирани кадри. Ако един от тези три компонента липсва – такова предприятие няма бъдеще. Ние се стараем тези три компонента да присъстват всяка година, затова имаме и такъв празник като днешния – Ден на инвестициите.“ Това каза пред присъстващите инж.Чолаков.

„От името на Сдружение „Българска отбранителна индустрия” имам удоволствието да ви поздравя с 5 февруари. Не случайно сте една от фирмите, които са най-иновативни и не само в областта на отбранителната индустрия, а изобщо в цялата индустрия в България. Аз съм свидетел, че във всички Световни изложения вашата продукция предизвиква изключителен интерес. Трудно мога да изброя страните, в които вашите продукти вече се използват. Мисля, че вашите успехи се градят върху това, че вие поставихте в основата на тази изключителна фирма няколко принципа – че без наука, без иновации и без добри кадри – няма успех. Лошото е, че много управляващи в България не се поучават от това, което вие правите, за да може държавата да се изправи и да си стъпи на краката. Нека и следващата година ни изненадате с ново място, на което да се видим на 5-ти февруари“, каза академик Стефан Воденичаров, който бе сред гостите на събитието.

„Пожелавам успех и дръзновение, упоритост и в следващия Ден на инвестициите да видим и успехите, които несъмнено ще постигне тази производствена база”, каза проф. Тодор Джамийков от Техническия университет в София.

Реклами

Фирмата проектира, конструира, произвежда и реализира на пазара собствена гама термовизионни и нощни изделия, дневни мерници и интегрирани системи за стратегическо наблюдение и охрана. В портфолиото си компанията предлага иновативни решения за секторите на отбраната, сигурността, опазването на природата, спортната ловна оптика, медицината и индустрията. Дружеството е единствената българска фирма, която изработва цялата гама специална оптика, използвана в армията и полицията в България. Става дума за очила и бинокли за нощно виждане, нощни и дневни прицели за стрелково оръжие, интегрирани системи за дневно и нощно виждане, мобилни термовизионни системи за граничен контрол и наблюдение, както и специализирана измервателна апаратура.

В Икономическа зона София – Божурище се реализират общо 35 проекта като договорените инвестиции са над 530 млн. лв. Гарантираните работни места са над 1600.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.