В Пазарджишкия съд пак ще броят наши бюлетини. Ще им помагат математици

Резюме на протокола на ВАС за изборния казус в Панагюрище от днес, 11 февруари 2020 г.

Пазарджишки съдии ще трябва да си припомнят изборния казус в секция № 3 в Панагюрище от 27 октомври 2019 г. Като задължително това усилие им е вменено с решение на Висшия административен съд. Решението на ВАС излезе днес, 11 февруари 2020 г., след като протоколът бе писан повече от … не знаем вече повече от колко дни.

Припомняме, че две инстанции на Съда, засега, заседават заради оспорване истинността на протокола на Секция № 3 от страна на ДПС. На наша почва никоя от партиите официално не даде мнение по темата от началото, та до днес.

Висшите съдии обаче имат сериозни доводи, които превръщат казуса в двупосочен, поне на този етап. От една страна казват, че решението на Пазарджишкия административен съд е неправилно, тъй като „липсва произнасяне на съда по чл.194, ал.2 от ГПК“ и  „се е ограничил с преброяването на невалидни бюлетини“, а не е проверил останалите. Посочва също, че има „обективни данни за разминаване на вписаното в протокола и реално съществуващото положение“, но „необосновано е приел установените 16 броя недействителни бюлетини на какво основание следва да бъдат приети за действителни“ и така да бъдат прибавени към действителните гласове в полза на ДПС.

Реклами

По силата на същото решение на ВАС в Пазарджик трябва да назначат съдебно-математическа експертиза за установяване разпределението на мандатите, тъй като не се знае евентуалният глас за ДПС от кого трябва да се вземе – от ГЕРБ или от ВМРО. Като цяло ВАС решава, че „административен съд Пазарджик е постановил допустимо съдебно решение“.

Висшите съдии са разгледали две касационни жалби, подадени от ДПС и после от ОИК-Панагюрище. Странното е че според протокола нито една от представените в ОбС партии, функциониращи в общината, не са изразили становище. ВАС ги е приел за основателни и прави резюме на протокола от Пазарджик. Ние ви запознахме с него още в началото.

И така, казусът не е решен. Ще се организира втори съдебен състав, математическа експертиза, вероятно ще се броят всички бюлетини и т.н. Иначе казано недоглеждането от СИК № 3 в Панагюрище създава допълнителна работа на Съда, който и без това е натоварен, видно от скоростта на произнасяне и писане. А всеки СИК си има председател, зам.-председател, секретар и доста членове. Някои обаче проспиват целия изборен процес, което е официална форма на безотговорност. Това обаче рядко се наказва в родните ни предели.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.