Находките от селищната могила Юнаците показват в изложба в Музея

Днес, 12 февруари, от 17:30 ч. в зала трезор на „Панагюрско златно съкровище“, ще бъде открита изложбата „Селищна могила Юнаците – 80 години от началото на археологическите проучвания“ на Регионален исторически музей – Пазарджик.

Изложбата включва богат репертоар от различни по вид и предназначение предмети открити при проучванията на обекта. Откритите разнообразни предмети, открити по време на археологическите разкопки, илюстрират различни теми, свързани с живота на обитателите на селището през халколитната и ранната бронзова епоха.

Селищна могила Юнаците е световно известен обект, проучван с международно участие от различните научни екипи, графична и фотодокументация на разкритите структури и стратиграфски пластове, селищна организация, укрепителна система – крепостна стена и ров, даващи информация за селищната и социалната организация на обитателите на първообраза на по-късните градски центрове.

Реклами

Многобройната култова пластика – антропоморфни, зооморфни и орнитоморфни фигури и съдчета, представя почитаните божества и религиозните вярвания на древните обитатели на селището.

Наред с керамичните съдове илюстриращи, обработката на един от първите изкуствени материали – глината, значимо място в изложбата е отделено на обработката на метала. Посетителите и гостите на Исторически музей – Панагюрище ще могат да видят и предмети от бронз, сребро и злато. Изложбата е реализирана с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Изложбата ще остане експонирана до 30 април 2020 г.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.