Естественият прираст на населението е отрицателен, според ИПИ

Нито една област в България, включително столицата, не може да се похвали с естествен прираст, сочи поредното изследване на Института по пазарна икономика за 2018 г. Естественият прираст е разликата между родени и починали и той няма общо с миграционните процеси, които са вторичен резултат.

През 2018 г. някои области – столицата, Сливен, Кърджали, се приближават до нулев естествен прираст, но други -Видин, Монтана, Кюстендил, носят белега на подчертано негативните тенденции. Област Пазарджик е на средните нива, но леко към негативната половина.

Реклами

Изобщо за последното десетилетие нито една от областите в страната не е успяла да подобри естествения си прираст. „Този проблем е особено видим в столицата, която към началото на предишната икономическа криза беше успяла да достигне нулев естествен прираст, но в периода след това той постепенно се влошава, най-вече в резултат на увеличена смъртност, коментират експертите.

Миграционните процеси увеличават населението в някои области, но други влизат в ролята на донори. Към първите спадат главно Пловдив и Стара Загора, но въпреки това и там не се обръщат негативните процеси. Нещо повече – в нито една област младежите, 15-19 г., не са повече от застаряващите, 60-64 г.

През 2018 г. на всеки 100 пенсионери са се падали по 66 навлизащи на пазара на труда хора. Най-вероятно резултатите за 2019 г. ще бъдат същите, пророкуваме ние, преди да излязат окончателните числа от НСИ. В Смолян, Перник и Габрово застаряването ще се превръща във все по-голямо предизвикателство, е поредният коментар.е сред най-значимите проблеми, пред които ще се изправят българските области в близко бъдеще и ще стават все по-трудни за пренебрегване.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.