Най-старото обработено злато в Европа показаха в изложба в Музея

Вчера, 12 февруари, от 17:30 ч. в залата трезор на Панагюрското златно съкровище в Историческия музей, се откри изложба на РИМ-Пазарджик, посветена на 80 години от проучванията на Селищна могила Юнаците, Пазарджишко.

С уводни думи за събитието, начало на изложбата постави доц. д-р Атанас Шопов, директор на Историческия музей. След това той даде думата на Адриана Божкова, уредник в РИМ-Пазарджик, която е един от кураторите на изложбата. Тя накратко запозна присъстващите с проучванията на обекта и с по-значимите открития до този момент.

В двете витрини са експонирани разнообразни предмети, открити по време на археологическите разкопки, илюстрират различни теми, свързани с живота на обитателите на селището през халколитната и ранната бронзова епоха. Предмети от глина, кост, мрамор, метал и др.
Голяма част от предметите се експонират за първи път пред публика. Сред тях са златните находки, датирани около 4600 – 4500 г. пр. Хр., доказателство, че това е най-старото обработено злато, намерено до момента в Европа. Многобройната култова пластика – антропоморфни, зооморфни и орнитоморфни фигури и съдчета, представя почитаните божества и религиозните вярвания на древните обитатели на селището.

Значимо място в изложбата е отделено на керамичните съдове и изделия, които показват развитието и характерните особености на керамиката в различните хронологически пластове.

Изложбата е реализирана с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Посетителите ще могат да е разгледат до 30 април 2020 г.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.