В тънкостите на творческата фотография ни въвежда курс тук

В ход е записването за курс по художествена фотография и фотообработка за начинаещи, който ще се проведе в Панагюрище. Лектор в него ще бъде панагюрският художник и фотограф д-р Николай Радулов, който ще въведе фото ентусиастите в изкуството, ползващо светлината и сянката като свои основни изразни средства.

Основна цел на обучението ще е да представи фотографския работен процес в неговата цялост – от идеята до крайния резултат. Път, в който всяка една крачка е важна, за да може всеки фотограф да достигне до желания от него творчески завършек на кадъра си.

Малко повече за това интересно начинание ни разказа неговият автор в кратко интервю.

Д-р Радулов, какво ви подтикна да организирате такъв курс?
– Многократно съм получавал запитвания за начина на снимане, обработката, творческия подход, като самите питащи ми подхвърлиха идеята за организирането на такъв курс и неговата полезност. Повече от година обмислях тази идея, като същевременно се избистри и точната форма на едно такова обучение – такава, каквото трябва да бъде според мен.

На какво ще акцентирате в програмата на курса?
– Най-важното според мен е да се разбере цялостния процес на фотографската работа – особено от начинаещите, към която целева група е насочено това обучение. Всъщност, разбирането на нещата в тяхната цялост е важно за всяка една дейност извършвана от човека, но когато става въпрос и за изкуство – мисля, че е от особена важност.
Фотографията е стъпила на раменете на колоса Изобразително изкуство – такъв е генезисът ѝ. Повечето от правилата важещи при създаването на една картина са в сила и при заснемането и обработката на един фото кадър. Повечето от водещите световни фотографи, работещи в областта на творческата фотография, търсят именно такива аналогии – с картини на световни художници, пренасят в кадрите си начина на композиране, цветовите тоналности, работата със светлината. Все пак живописта е на хиляди години, докато фотографията още не е навършила 2 века.

Какво да очакват записалите се за курса?
– Участниците в курса ще могат да получат основата, необходима на всеки един начинаещ любител фотограф, за да стартира успешно своя собствен творчески процес на работа, преминавайки през всички необходими стадии. Създаването на критично мислене ще е важен момент върху, който ще обърнем особено внимание по време на обучението. Ще поставим теоретичните основи и ще видим как те действат в практиката.

От заглавието на курса разбираме, че в него ще се обърне и голямо внимание на фотообработката.
– Да. В съвременния дигитализиран свят, фотообработката заема немалка част от процеса на създаване на всеки фото кадър. Всеки в джоба си носи снимачно и фотообработващо средство – смартфон. В курса ще обърнем специално внимание на работата с две програми – Фотошоп и Лайтрум. Заснетите в практичната част на курса кадри, всеки ще може да обработи сам с тези две програми, разбира се с моя помощ.

Как могат да се запишат желаещите и има ли някакви изисквания към тях?
– Всеки желаещ любител фотограф може да се запише на този курс – като заяви желанието си на имейл nick_raduloff@abv.bg, както и чрез формата са контакт в специалната страница за събитието в сайта ми. Там може да се види и пълната информация за курса, както и самата програма. Всичко това е налично и в страницата на събитието във Фейсбук.
Като изискване към курсистите имам само да носят свой фотоапарат, по възможност статив и разбира се добро настроение и щипка изследователски дух.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.