Горят 5 830 патици заради H5N8

Българската агенция по безопасност на храните констатира първо огнище на Инфлуенца по птиците в България за 2020 година. H5N8 има в животновъден обект в гр. Раковски, обл. Пловдив. Във фермата се отглеждат 5 830 патици-мюлари от четири възрастови групи и всички ще бъдат изгорени.

Умъртвяване по хуманен начин и обезвреждане на всички засегнати и контактни птици в животновъдния обект под официален надзор и по начин, недопускащ разпространяване на болестта, оповестиха от институцията. Определена е 3-километрова предпазна зона около Раковски и 10-километрова наблюдавана зона. В 3-км зона има 25 ферми с птици (136 669 патици-мюлари ), а в 10-км зона – 24 ферми (167 349 патици-мюлари и 127 550 кокошки).

Реклами

От 23 януари 2020 година беше наложено привеждане в състояние на повишена епизоотична готовност. Забранено беше отглеждането на открито на домашни птици от всички видове и категории.

Последното огнище на заболяването в България беше регистрирано през април 2019 г. Огнища на същия щам на територията на Европа са регистрирани в края на 2019 г. в Полша, Украйна, Чехия, Румъния, Словакия и Унгария.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.