Деня на розовата фланелка отбелязаха училищата тук

Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните /МКБППМН/ към Община Панагюрище, съвместно с Български младежки червен кръст-Панагюрище /БМЧК/ проведоха кампания  в училищата от общината по повод Деня на розовата фланелка, който се отбелязва всяка последна сряда от месец февруари.

Организаторите  раздадоха на всички прогимназиални учители,  желаещи да се включат, розова фланелка със слоган „Аз избрах добротата, съпричастността, милосърдието, толерантността, ЛЮБОВТА, а ти?“, за да бъдат всички те посланици на каузата в качеството си на будители и пример за подражание на възпитаниците си.

Сред учениците бяха разпространени  брошурки с информация за инициативата, няколко въпроса, с които да инициират разговори по темата и телефона, на който могат да се подават сигнали към МКБППМН – Панагюрище 0357 /63687 в работно време и на място, в приемната на комисията, в двора на ДГ „Брезичка“.

Реклами

Всяко дете-творец по темата получи малък подарък – тефтер със символите на кампанията за активността и усърдието си.

Младите доброволци от БМЧК успяха да влязат във всички класове от прогимназиален етап в града, с които бяха проведени викторини и дискусии за смисъла на деня.

Подготвени обучители от БМЧК и обществените възпитатели от Кабинета за социална превенция, помощен орган към МКБППМН, влизаха в Часовете на класа, по покана на класните ръководители, като дискутираха по темата за тормоза и начините за преодоляването му.

На родителски срещи в училищата, родители получиха книжката „Да противостоим на тормоза и деструктивното поведение при децата“, издание на МКБППМН.

Отбелязването на Деня на розовата фланелка ни напомня, че тормозът в училище е сериозен проблем и ни подканя за равносметка за това дали сме подготвени да реагираме адекватно в ситуации на тормоз, че има как и можем да се противопоставяме на тормоза ВСЕКИ ДЕН.

Реклами

През изминалата 2019 година в МКБППМН са постъпили само два сигнала за агресивно поведение на малолетни в училище от училищна комисия. Секретарят на местната комисия Евгения Загорска обяснява  това  с твърде толерантното отношение на обществото към  проявите на насилие, в частност при децата, и неразпознаване на Местната комисия като институция, в която освен в органите по закрила на детето  всеки – длъжностно лице или гражданин – който има проблем, свързан с   насилие между  деца, може да подаде сигнал, за който да получи съдействие, както по отношение на детето-жертва, така и  по отношение на детето-насилник. Всеки би могъл да стане участник или свидетел в подобна ситуация и затова е необходимо да бъдем подготвени за адекватна реакция.

Организаторите напомнят, че само активното участие на всички и споделената отговорност между учители и родители могат да окажат въздействие върху ограничаване на тормоза в училище.

Екипът на ресор „Хуманитарни дейности“ в Община Панагюрище също подкрепи инициативата, като облече розово в знак на съпричастност към проблемите, свързани с училищния тормоз.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.