Кукери гониха злото в Бъта, Елшица и Попинци (видео)

По стар обичай на Сирни заговезни панагюрските села Бъта, Елшица и Попинци се превърнаха в център в общината на маскарадните и кукерските игри.

И в трите панагюрски села десетки зрители се бяха стекли, за да наблюдават играта на многобройните рогачи, кукери и джумали, които гониха злите сили и приветстваха пролетта.

Празникът започна първо в село Бъта.

В 11,00 ч. в село Бъта бе даден старта на кукерския маратон. В началото на празника, поздрав към всички присъстващи отправи кметът на селото Георги Александров.

Реклами

Сред причудливите маски имаше всякакви митични създания, но безспорната атракция всеки път е Рогачът. Настроението се поддържаше от народната изпълнителка Емилия Стрехина и оркестър Родопи, които озвучаваха центъра на Бъта.


С кукерско шествие бе изгонено злото и в село Елшица.

По традиция местните кукери бяха особено атрактивни с дълговласите си костюми, огромни маски и тежки звънци. Празникът беше изпъстрен с много музика, танци и веселие.

В Елшица, с добро чувство за хумор, бяха вкарала в празничното шествие и темата за корона вирус – специално оборудван екип обикалаше наред с кукерите и пръскаше с разтвор с тайна формула, за да убие всеки вирус, позволил си да се появи на празника.

Реклами

Кметът на село Елшица Митко Кочев поздрави всички участници и гости на празника, а секретарят на НЧ „Васил Левски-1925“ Гинка Томева награди със специални награди включилите се в празника.


В Попинци пък проведоха „Пролетни игри около въртяжката“.

Обичаят „Въртяжка“ в село Попинци датира от древни времена. Над земята паднал град, който унищожил всички посеви. Хората навели тъжни лица. Тогава младите решили да организират пролетни веселия, които да им донесат радост и да им вдъхнат вяра, че настоящата година ще бъде плодородна.

Реклами

Обичаят „Въртяжката“ се практикува единствено в село Попинци.

Седмица преди това, на Местни заговезни, в село Оборище бе разигран обичаят „Рогач“. На празника гостуваха пет кукерски групи от различни краища на България.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.