„Поздравъ отъ Панагюрище“ срещна панагюрци

В навечерието на 3 март в Панагюрище бе представен вторият том от поредицата на Стоян Радулов „Поздравъ отъ Панагюрище“. Читатели и почитатели на автентичната история, видяна от неочакван ракурс и разказана с белетристично майсторство и отговорна фактология се събраха в Читалище „Виделина“. Втората част на изданието отново се осъществява с подкрепата на Общината по линия на проекта за подпомагане на местната култура.

Силен патриотичен призвук подаде на аудиторията Никола Скачков, който по молба на автора изпълни песента за Стоян войвода и любимата си Песен за Панагюрище. Срещата бе открита от председателя на Читалището Спаска Тасева, която подчерта, че точно тук, в Читалище „Виделина“ и точно преди важната дата, Трети март, е мястото на първата среща на читателите с книгата „Поздравъ отъ Панагюрище“.

Реклами

 Серия любопитни факти и задълбочени тълкувания представи Стоян Радулов в екпозето си на фона на презентация от автентични стари фотоси. Някои от фотосите са изключително интересно обработени с наслагване на нови върху стари визии на отделни градски части, което за пореден път предизвика любопитството на панагюрци. Оказва се, че Радулов познава много тайни и тайнствени елементи от историята на родния край, а в книгата си привлича вниманието дори на задълбочените й познавачи с малко известни факти и детайли.

Стоян Радулов получи почетна грамота от Фондация „Съкровищата на Панагирик“, а „главата“ на рода Радулови – Иван Радулов, получи специална икона, специално подбрана като символен знак, чийто оригинал е изработен през 17-ти век. Дареното копие е специална поръчка към реставратора, художник и етнограф Анелия Маркова. Ползван е къс старо дърво, платно, темпера и златен варак. Развълнуван от неочакваното дарение Радулов старши благодари на председателя на Фондацията Иван Станчев и на всички присъстващи в аудиторията.

На следващия ден книгата бе представена пред читателите в село Баня.

Очаквайте откъси от текстове на Стоян Радулов по темата, включени в книгата или съвсем нови във „Време“. Както авторът сподели с екипа ни, материал има за още много книги и всеки лист дава някакво ново познание. Той специално благодари на хората, които са споделили фотоспомените на своите родове и домове и са му изпратили стари снимки и картички.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.