ЕС вече няма да е доброто ченге

По-високи ще са вноските на България в бюджета на ЕС от 2021 г., когато започва третият за нас програмен период като членове на Съюза. В същото време достъпът до европейски средства ще бъде ограничен и обвързан с изисквания за реформи, законност, разделение на властите и строг контрол върху корупционните практики и злоупотребата с власт, пишат анализаторите от сайта „Свободна Европа“. Засега лидерите не се договориха за точните параметри на бюджета, но взеха решение за намаляване на средствата за общо финансиране и затягане на режима за използването на европейските пари.

Реклами

Ще има повечко пари за наука, иновации, изследвания, технологии, цифровизация, отбрана, култура, но всички страни ще кандидатстват на равни начала. В тези области България е едва 24-а в печеленето на средства „Традиционните“ фондове, свързани с регионално развитие, земеделие, сближаване ще намалеят и ползването им ще бъде обвързано с допълнителни условия.

България сега плаща около 430 млн. евро годишно. Най-вероятно ще нарасне двойно – до около 680 млн. евро. Към тях трябва да се прибавят и още 160 млн. евро, които България събира в полза на европейския бюджет от ДДС, мита, глоби и др., известни още като „собствени приходи“ на ЕС и други България ще получава повече пари, отколкото дава.

В настоящия програмен период, който ще приключи в края на тази година България разполага с 11,7 милиарда евро в седем програми, тоест над 2 милиарда евро годишно. Тези пари обаче не се дават, а трябва да се вземат със сполучливи проекти.

Реклами

Усвоените средства от 2014 г. насам са около 5,6 милиарда евро, като плащанията могат да се правят до 2023 г. Винаги се разчита най-много на големите инфраструктурни проекти, които вдигат или свалят процента на усвояемост.

Европейският съюз няма да е доброто ченге за нас, а ще налага ограничения, казвайки „ние сме ви дали пари, изпълнявайте“, коментира ситуацията Ивайло Калфин. Той например смята, че при недостига на работна ръка България не се нуждае от проекти за насърчаване на заетостта. „Какъв е смисълът да се организират курсове по чужди езици, ако имаме базова неграмотност“, пита се той.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.