Колоритен „Тодоровден по нашенски“ в село Баня (видео)

Тази събота, 7 март, в село Баня се състоя традиционният празник „Тодоров ден по нашенски“.

Празничният ден започна с традиционното карнавално шествие. В него почетните места бяха за конете и магаретата, които гордо водени от своите стопани преминаха по главната улица в селото. Колоритния парад тръгна от входната арка на Баня и бе воден от Представителния мажоретен състав на СУ „Нешо Бончев“, с ръководител Мария Бензарова, прабългарски ханове и воини, а не липсваха и закачливо облечени шегобийци.

Реклами

След пристигането на колоритната менажерия на площада на селото, където ги очакваше публиката, тържествено беше издигнат първият символ на българската държава – конската опашка. Това даде своеобразен старт на историческата постановка „Заветът на хановете”, която бе пресъздадена от самодейци от НЧ „Пробуда-1872“ и представители на РК „Традиция”.

Секретарят на НЧ „Пробуда-1872“ в Баня Радка Мутева поздрави всички присъстващи на празника и разказа за неговата вече повече от 50-годишна история. След това танцова програма представиха момичета от мажоретния състав на СУ „Нешо Бончев“. С китка от фолклорни танци зарадваха публиката и танцьорите от автентична група „Огнените“, Бусманци.

От центъра на селото празникът се пренесе на стадиона. Там в 12,30 ч. бе даден старт на конните и магарешките надбягвания. Преди самото начало на надпреварите секретарят на местното читалище Радка Мутева припомни историята на отбелязването на Тодоровден в селото. За пръв път през 1969 година банци отбелязват по този начин празника. Тя сърдечно благодари на Община Панагюрище и на всички спонсори и дарители, които са спомогнали за провеждането на празника.

Приветствия към всички присъстващи на празника отправиха председателят на ОбС-Панагюрище Христо Калоянов, кметът на село Баня Димитър Арбалиев и кметът на община Панагюрище Никола Белишки.

По традиция бе представен и хумористичният ревизионен акт, който бе прочетен от Мариана Вранчева.

Състезанията бяха разпределени в 4 дисциплини: надбягвания с коне, магарета и каруци и слалом с каруци, така наречената змейка.

Девет бяха заявилите желание за участие състезатели при надбягванията с коне. След оспорвана надпревара крайното класиране оглави Пламен Ангелов с кон Бойко, втори стана Рамадан Делимустафов с кон Ники, а трети Емрак Крумов с кон Самурай.

Един беше участникът при надбягванията с магарета. Така след като се състезава по трасето сам със себе си Светозар Бакърджиев с магарица Валя застана и на първото място.

Най-много желаещи да премерят сили имаше при надпреварата с каруци. В условия на голяма конкуренция първи стана Ганчо Лулчев, втори – Танчо Мулешков, а трети – Георги Васев.

При слалома с каруци, така наречената змейка, първата позиция в класирането спечели Георги Кемилов, втори бе Георги Терзийски, а трети Ганчо Лулчев.

Тази година в Баня проведоха и атрактивна надпревара с понита. В нея първото място бе за Иван Мулешков с понито Дейзи, а второто за Петър Керемидчиев с пони Султан.

Първенците получиха агнета, купи, грамоти, красиви пластики и амуниции за животните.

Победител в конкурса за най-гиздав кон стана конят Арон на Димитър Чакъров, второто място бе за кобилата Малина на Светозар Бакърджиев, а третото за кон Камен на Георги Васев.

Първото място в категорията за най-красив кон (без амуниции) отново бе за коня Арон на Димитър Чакъров, второто място бе за Дони на Атанас Джунов, а третото за кон Камен на Георги Васев.

Най-гиздаво магаре стана магарицата Валя на Светозар Бакърджиев.

Най-елегантна кобила стана Малина на Светозар Бакърджиев, второто място бе за Магда на Лука Юруков, а третото място бе за Дейзи на Иван Мулешков.

Наградата за най-атрактивно участие взе 2-годишният Иван Мулешков, който с майсторство управляваше своето пони.

Реклами

Наградата за най-млад участник в кушиите, осигурена за поредна година от кмета на община Панагюрище Никола Белишки, получи Светозар Бакърджиев.

Повече видеа и снимки може да намерите на страницата ни във Фейсбук и в канала ни в Ютуб.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.