Родолюбиво дело

Първото женско дружество в България

Лушка Караянева

Лушка Караянева

Това се случва в средата на 19 век, в епохата на нашето Възраждане, в град Лом, по това време един от най-изявените културни центрове в България. Стремежът към просвета и национално самосъзнание, необходимостта от образовани хора за бързо развиващата се икономика в града, нареждат ломчани сред пионерите в строителството на едни от най-забележителните явления в българския обществен и културен живот по онова време. Тук се създава първото читалище, в къщата на Кръстьо Пишурката, първото театрално представление и първото женско дружество в България. В основата са им усилията на такава светла ренесансова личност, каквато е установилият се през 1848 година в града даскал Кръстьо Пишурката.

Кръстьо Пишурката

Още в началото на своето учителстване в Лом Кръстьо Пишурката замисля да привлече и жените в културната си дейност. Той се свързва с по-будните семейства от града и заедно със съпругата си Ангелина и сестра си Стефания създава кръг от просветни ломчанки, сред които са: Катерина Попенкова, Мария Цонова, Евгения Пантова, Петруна Джунджова и други. По-късно към тях се присъединява и Елена Циганелска от Свищов, високоинтелигентна жена, която през 1856 година се омъжва за ломския търговец Цеко Тодоров. Участничките в този кръг подпомагат Кръстьо Пишурката в работата му като просветител и общественик. През 1856 година те влагат всичките си усилия в подготовката на първите театрални представления: „Многострадална Геновева” и „Велизарий”. Целият театрален реквизит на първия български театър – и костюмите от американ, и царските корони от картон, дървените копия и завесата – всичко това е дело на тези родолюбиви жени от Лом.

Така през 1857 година в Лом възниква първото женско дружество в страната, наречено от неговите учредителки „Добродетелно женско дружество”. За председател е избрана Елена Циганелска. За кратко време членките на дружеството се увеличават, нарастват паричните му средства, събрани от членски внос и волни пожертвувания. Все по-активна става помощта, която дружеството оказва на читалището. Но неговата главна задача била да организира просвещението на ломските момичета. И през 1860 година усилията им се увенчават с успех – в града се открива девическо училище. Женското дружество изцяло поема управлението му, грижи се за обзавеждането му, подбира учителките и осигурява заплатите им, подпомага бедните ученички, не жали средства за по-нанатъшното духовно израстване на ломските девойки, като най-способните от тях изпраща в Габровския девически пансион.

Реклами

Разностранната родолюбива дейност на ломските жени скоро става известна и извън България. От Русия те получават ценен дар: княгиня Елисавета Голицина им изпраща по 20 екземпляра от книгите на Марин Дринов „Исторически преглед на българската държава” и „Поглед върху произведението на българския народ”.

Най-плодотворния период в дейността на „Добродетелното женско дружество” в Лом съвпада с учителстването на Никола Първанов, ученик на Кръстьо Пишурката. Във всички празнични дни младият учител изнасял сказки по въпроси за женското образование и ролята на жената в обществения живот. Салонът на училището бил винаги препълнен, а интересът – необикновено голям. С помощта на Никола Първанов дружеството организирало вечеринки и театрални представления. Значително нараснал неговия капитал. През 1876 година то разполагало с 13 450 гроша. С тези пари и със средствата на читалището. Подполковник Нечев, първият руски комендант на Лом след Освобождението, организирал построяването на нова читалищна сграда.

На пръв поглед просветителската дейност на Кръстьо Пишурката ни изглежда лесна. Но ако си припомним епохата, през която се е извършвала тя и съществуващите тогава нрави, ще разберем какви усилия са били полагани за това. Ако момчетата са се учили за поп или даскал, а по-късно колкото да записват и смятат – за търговци, то за момичетата, които не могат да станат ни попове, ни даскали, ни търговци, за наука не би могло и да се помисли. Наука за момичето, което един ден ще стане домакиня или къщовница, било достатъчно да знае: да преде, да плете, шие и готви вкъщи.

Реклами

Когато в Лом се задомила Елена Циганелска и като интелигентна взела в ръцете си вестници да чете, ломчанки с удивление видели това и казвали: „На Ценко не му трябва гозба, риза и гащи”. Толкова голямо е било невежеството. Но госпожа Елена продължавала да чета вестници и да пише писма, а мъжът й Ценко ядял най-добре сготвени гозби от същата Елена и носел най-тънки ризи, изтъкани и ушити от нея. И сред това невежество се намерил един човек, който не споделял общото мнение. Това бил Хаджи Средко, който нямал деца, на когато се отворило първото взаимно училище той завел братовата си дъщеря Петруна и помолил учителя Пишурка да я запише за ученичка. Тов смутило жителите на града. „Как? Момиче книга да учи?” Тяхното мнение споделили и мъжете им. Но умният Хаджи Средко, твърд и непоколебим, отговарял на упреците им: „Това не е грехота. Калугериците, макар че са жени знаят да четат и пишат”. А племенницата му Петруна изпреварила и момчетата в училището. И за голямо учудване на всички, които й се надсмивали и отправяли упреци към нея, издържала своя изпит много добре. Така тя направила първата пътека. Общото мнение се обърнало в полза на училището.

Примерът на ломското „Добродетелно женско дружество” е последван от други градове и села. До Освобождението в България се образуват няколко десетки женски дружества, чрез които българската жена намира мястото си в общия духовен подем на народа ни и дава своя принос за неговото просвещение и освобождение.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.