УНИЦЕФ за COVID-19: Как да предпазим децата и себе си

Вирусът COVID-19 се предава чрез пряк контакт със заразен човек при кашляне и кихане и чрез докосване до заразени повърхности. Може да оцелее върху повърхности в продължение на няколко часа, но обикновените дезинфектанти могат да го убият.

Симптомите – висока температура, кашлица и недостиг на въздух. Подобни са на тези при грип или обикновена настинка. Ето защо са необходими изследвания.

Ключовите превантивни мерки са: често миене на ръцете; при кашлица или кихане закривайте лицето си със сгънат лакът или с хартиена кърпичка, след което я изхвърлете в затворен кош за боклук.

Реклами

Предпазни мерки в семейството: Мийте ръцете си често, със сапун и вода или гел на алкохолна основа; избягвайте близък контакт с хора със симптоми на настинка и грип

Използването на медицинска маска се препоръчва, ако имате кашлица или кихане, за да предпазите околните. Ако нямате симптоми, няма нужда да носите маска.

Засяга ли COVID-19 децата? Все още не знаем достатъчно по какъв начин засяга децата или бременните жени. Има относително малко случаи на COVID-19 сред деца.

Какво да направя, ако детето ми има симптоми на COVID-19? Потърсете медицинска грижа, но помнете, че в момента в Северното полукълбо е сезонът на грипа, а симптомите на COVID-19 могат да са много сходни на тези на грипа или настинката, които са далеч по-често срещани.

Уверете се, че следвате имунизационния календар на детето, за да бъде предпазено от други вируси и бактерии.

Избягвайте публични места (офиси, училища, обществен транспорт).

Какво да направя, ако член на семейството има симптоми? Трябва да потърсите навременна медицинска помощ. Добре е да се обадите предварително на вашия лекар, ако сте пътували в район, където има случаи на COVID-19, или ако сте били в близък контакт с някой, който е пътувал до такъв район и има респираторни симптоми.

Да спра ли детето си от училище? Ако детето ви проявява симптоми, потърсете медицинска помощ и следвайте указанията на лекаря. Оставете детето да почива у дома. Ако детето ви няма симптоми и ако не е издадено публично предупреждение, най-добре е то да остане в клас.

Вместо да спирате детето от училище, го научете да спазва добрите хигиенни практики – често миене на ръцете, покриване при кашляне и кихане със сгънат лакът или кърпичка, която след това се изхвърля; да не докосва очите, устата или носа си, ако не е измило добре ръцете си.

Какъв е най-добрият начин за миене на ръцете? Нанесете достатъчно сапун върху мокри ръце и търкайте по цялата повърхност, включително между пръстите и под ноктите, най-малко в продължение на 20 секунди. Изплакнете добре с течаща вода и подсушете ръцете с чиста кърпа от плат или кърпа за еднократна употреба. Ако в дадения момент нямате достъп до сапун и вода, използвайте гел за ръце на алкохолна основа с поне 60% съдържание на алкохол.

Реклами

Могат ли бременните жени да предадат коронавируса на неродените деца? Това се проучва в момента. Бременните жени трябва да продължат да вземат превантивни мерки.

Безопасно ли е майката да кърми, ако е заразена с коронавируса? Като се вземат предвид ползите от кърменето и незначителната роля на кърмата при предаването на други респираторни вируси, майката може да продължи да кърми, докато следва всички необходими предпазни мерки – хигиена, маска, редуцирани контакти. Ако майката е твърде болна, може да изцеди кърма и да я дава на детето от чиста чаша и/или лъжица.

По информационния бюлетин на сайта „Свободна Европа“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.