РЕКИЦ „Читалища“ указва логистична подкрепа и консултация на читалищните екипи

Извънредната ситуация, за ограничаване на кризата с коронавируса на територията на страната, буди притеснения и поставя въпроси, за дейността на читалищата в Област Пазарджик. Макар, самостоятелни юридически лица, със свой Закон за народните читалища, те са устремени към единомислие и единодействие в Регионалната читалищна мрежа.

РЕКИЦ „Читалища“ – Пазарджик указва логистична подкрепа и консултация на читалищните екипи, организационна и методическа помощ в работата им, в динамично променящата се епидемична обстановка. Това ще продължава през целия кризисен период – дистанционно в е-пространство и по телефона. Веднага след преодоляване на ситуацията, Центърът ще предвиди Работен форум за нормализиране на читалищната дейност след епидемията.

Реклами

До тогава, организацията на работата на читалищата остава в компетентността на Председателите, които да следят обстановката, да спазват строго разпоредбите на здравните, местните и държавните власти и препоръките на Националния оперативен щаб. Всеки Председател на читалище и с помощта на читалищното настоятелство, и с проактивността на секретаря ще преценява риска и възможността за осигуряване на безопасни условия на труд, съобразно което ще разпореди извънредните мерки и специалните режими на функциониране на своя територия.

Разбира се, работата с деца и в читалищата е категорично забранена! Забранени са масовите  и културните прояви, и срещи в читалищните физически пространства – салони, фоайета, читални, библиотеки! Отменят се репетициите в художествената самодейност, обучителната дейност, лоби-заниманията и за малки, и за големи, поне до 29 март. Планираните фестивали, конкурси, представления, организации, граждански инициативи във времето на извънредност – също!

Читалищата, с административен персонал, който може да работи дистанционно, избират тази форма на труд за тези длъжности. За длъжностите, които не могат да изпълняват работните си задължения извън читалищната работна среда, се създават безопасни условия на труд – филтър, проветряване, хигиена на работното място и лична, дезинфекция, лични предпазни средства, ограничен достъп на външни лица и недопускане на струпване на хора. Ако читалището не може да осигури това и/или прецени висока степен на риск, има право да преустанови дейността си със заповед на своя председател, като разпусне персонала си в принудителен отпуск.

Мнението ми за Отчетните общи събрания е да се планират след 29 март, с оглед на безопасността. Крайният срок, съгл. ЗНЧ /чл. 14, ал. 1, т. 8/ е 30 март, но ситуацията е извънредна! Възможно е и удължаване на срока. Тези събрания могат да се провеждат когато съществуват гарантирани безопасни условия, при оповестените извънредните мерки за сигурност в страната. Могат да се ползват открити пространства за това. Всяко читалище преценява конкретния риск. Взема отговорно, обосновано решение в тази връзка и документира надлежно, за да оформи пакета от документи за обявяване на своите Годишни финансови отчети и Годишни доклади за дейността в АВ до 30 юни.

Реклами

Въпреки извънредното положение, продължава онлайн кампанията за попълване на Информационни карти за дейността на читалищата през 2019 г., чийто краен срок е 31 март. Картите се публикуват в електронния Регистър на Народните читалища, воден в МК. Задължителни са за всяко читалище и са публично достъпни. На тяхна база се регулира отпусканата държавна читалищна субсидия, допълнителното финансиране за нови субсидирани бройки и за обновяване на библиотечния читалищен фонд.

В заключение, всяка читалищна институция реорганизира или преустановява дейността си в условията на извънредната епидемична ситуация, чрез органите на своето управление, предвид разписанията на властите, според правомощията си и конкретните възможности. Без излишен риск! И в това, примерът на отговорно гражданско поведение и активна позиция да бъде образец за грижа към себе си, служителите и хората от местната общност.

Читалищната електронна мрежа ще продължи да бъде безопасна информационна платформа за превенция и борба с разпространението на коронавируса, с логистичната подкрепа на Регионалния център „Читалища“ в Пазарджик.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.