Да ги има ли и какви да са икономическите мерки

Мнения на икономисти от тази седмица

Красен Станчев, икономист. В ситуацията в борбата с коронавируса ще бъде необходим нов държавен заем. Ако за 10 дни загубите за икономиката са половин милиард, целия фискален резерв ще бъде похарчен за 140 дни. Бюджетът не е актуализиран по отношение на заплати, както и на средствата за ограничаване на пандемията.

Васил Караиванов, преподавател в СУ. Не трябва да се стимулира даден сектор за сметка на останалите. Аз съм привърженик на това да се намали данък печалба и данък общ доход и доходите да не се пипат. Повечето страни приемат обширни мерки, които покриват работещите, самонаетите, социалната система и в същото време се подпомага бизнеса, така че той да не натовари допълнително социалната система. Търси се баланс между всички тези мерки.

Реклами

Петър Ганев, ИПИ. Коронавирусът почти гарантирано ще доведе до рецесия както в Европа, така и в България. Ударът ще е особено силен в краткосрочен план. Обявеното извънредно положение и тежките ограничителни мерки неизбежно водят към шоково свиване в търговски потоци и индустриално производство, както и към огромна тежест върху публичните финанси. Покрай мерките се развива и една друга болест – „опиянение” от извънредното положение.

Лъчезар Богданов. Хората, които са в най-тежка нужда, трябва да бъдат подкрепени. Милен Райков, съдружник в EY. Глътка въздух може да дава държавата за определени сектори.

Атанас Пеканов, Австрийски институт. Икономическите мерки в България се забавят.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.