COVID-19 и онкозаболяванията

Интервю на д-р Р. Кръстева, ръководител на онкологичния център в МБАЛ „Уни Хоспитал“ в „Оф нюз“ от 22 март 2020 г.

Според данни от 2017 г., българите с онкологични заболявания са около 300 000. В ситуация на пандемия от коронавирус те попадат в рисковата групата.

Д-р Кръстева, онкоболните се считат за рискова група при разпространението на COVID-19. Има ли конкретни видове ракови заболявания, които са особено податливи на заразата?

По принцип всяко заболяване или терапия, която отслабва имунната система на организма, е повод за повишено внимание. В този смисъл всички раково болни пациенти изискват особена грижа за защита от тази респираторна инфекция.

При хематологичните заболявания имунната система е по-засегната в сравнение със солидните тумори. Но не бих казала, че конкретен вид раково заболяване е по-уязвимо спрямо новия коронавирус.

Първо, защото диагнозата рак не означава автоматично слаб имунен статус на пациента. В същността си ракът е генетично заболяване – нещо се случва в цялостната система на организма, той не може да разпознае туморната клетка и тя започва да се разпространява. Ето защо при диагностицирането си, особено ако е в ранен стадий, хората нямат компрометиран имунитет. Те не са по-податливи на вирусни инфекции от нормалното. С други думи – това, че пациентът е с диагноза рак не означава, че той автоматично влиза в рискова група.

Второ, важно е да се прецизира за кой стадий на заболяването говорим. Ранните стадии вече са лечими. При тези случаи се предприемат комплекс мерки, които се подбират индивидуално.

Другата голяма група пациенти са тези с напреднал стадий на онкологично заболяване, когато има разсейки в други органи. Тези пациенти преминават през продължително лечение, което обикновено включва и химиотерапия. Това често води до отслабване на съпротивителните сили на тялото срещу инфекция. Ето защо тези болни са по-уязвими. Все пак трябва да уточним, че те са податливи на всякаква инфекция – не специално на COVID-19. Ние сега говорим за коронавирус, но преди два месеца говорихме за грипа. Тоест всички пациенти със солидни тумори, които са във фаза на активно химио лечение, по дефиниция са застрашени от инфекции. И точно затова терапията им винаги включва предпазващи и имуностимулиращи мероприятия – независимо дали сме в ситуация на пандемия или не. Част от тези мерки са ангажимент на лекаря, друга част – на самия пациент.

Реклами

Какво се очаква да прави онкопациентът и какво лекуващият го лекар, за да се предотврати заразата с коронавирус?

Препоръките към онкоболните не са по-различни от тези към всички останали хора, като някои от тези изисквания са просто част от доброто възпитание – редовно миене на ръцете и зъбите, неизползване на общи тоалетни принадлежности и съдове, старателно измиване на консумираните сурови плодове и зеленчуци, дезинфекция на повърхностите, избягване на близък контакт с други хора, ограничаване на излизането навън.

Що се отнася до ползването на маски от хора, които не са заразени – мисля, че те не са ефективно средство за спиране на вируса. Но доколкото ограничават внезапно порасналото ни желание да пипаме лицето си, то от тях има известна полза. Все пак не трябва да забравяме, че масово използваните маски за еднократна употреба би трябвало след 2 часа да се свалят и изхвърлят.

Тук ще добавя и няколко думи и за храненето на онкопациента в тези дни на необуздано презапасяване. То трябва да е балансирано, рационално и разнообразно.

Препоръчителен е средиземноморският тип хранене. То е разнообразно – там има телешко, риба, маслини, зехтин, хляб и много зеленчуци. Повече белтъчини, по-малко въглехидрати и най-малко мазнини. Залитането в която и да е крайност би било опасно.

Ракът не яде само захар или пък месо. Вегетарианците защо боледуват от рак? Ракът яде всичко, което му дадете. Затова златната среда, равновесието е основното правило. Ако трябва да бъдем още по-конкретни, то моделът за хранене на пациент с диабет е разумният модел.

Нека споменем още, че освен добрата хигиена и балансирано хранене, пациентите могат да повишат защитните сили на организма си и с редовно движение и умерено физическо натоварване. Има и други алтернативни методи в това отношение като медитация, или рейки, но искам да подчертая, че те биха имали положителен ефект само при хора, които имат сериозна подготовка за подобни практики. То е като в Междузвездни войни. Трябва да владееш Силата, за да не минеш откъм тъмната страна. Иначе използването на всякакви билки, чайове или змийски хурки с недоказан клиничен ефект се движи в рамките от наивното до безразсъдното. Защото те могат до доведат до много сериозни увреждания – например на черния дроб или други органи.

Реклами

С оглед на въведеното извънредно положение в страната трябва ли да има промени в обичайния ритъм на лечение на онкоболните?

Краткият отговор е „Не“. Не би трябвало да има промяна в цикъла на лечение на пациентите.

Текстът е представен с известни съкращения

Д-р Росица Кръстева работи дълги години в Клиниката по медицинска онкология в ИСУЛ“. От 2013 г. до 2014 г. е в екипа на отделението по медицинска онкология в МБАЛ „Сердика“, а от 2015 г. е ръководител на Отделението по медицинска онкология към МБАЛ „Уни Хоспитал“, гр. Панагюрище. От 2019 г. оглавява Онкологичния център в МБАЛ „Уни Хоспитал“. Специализирала е в университетските болници в Торино, Базел, Атина и Мюнхен. Член е на Европейското дружество по медицинска онкология, Европейската общност по лъчелечение и IALC.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.