Маските няма да са задължителни

Раздават 1 млн. маски на социалнослаби

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви, че отменя точка 9 от заповедта си за задължително носене на предпазна маска на обществени места. Той съобщи това преди малко на извънреден брифинг в Министерски съвет.

Кирил Ананиев

„Всички наши усилия са насочени към защита на здравето на българските граждани и ограничаването на разпространението на заразата на наша територия. Неслучайно ЕК подкрепи нашите мерки и ни дава за пример. Тази подкрепа получих и от колегите ми на извънредна среща на министрите на здравеопазването на ЕС“, подчерта министърът.

Реклами

„Мярката за маските е още едно средство за предотвратяване на разпространение на вируса. Тъй като няма пълно единодушие в обществото, подписах заповед с която отменям точка 9 до постигане на консенсус в нашето общество. Вместо това България ще закупи 1 млн. маски, които ще бъдат раздадени чрез МТСП на социално слабите и хората, които нямат възможност да си купят маски. Ще поръчаме маски тип FFP2 или 3″, обясни Кирил Ананиев.

Той обаче призова хората все пак да използват маски ежедневно.

Маските, които държавата ще закупи ще бъдат със сертификат. „Имаме договорени 2 млн. маски от Китай. До една седмица очакваме тези маски да дойдат на нашата територия“, каза още здравният министър. „Ще търсим маски на цени, близки до тези на нашите производители. Правим анализ на световния и европейски пазар и търсим най-ниските цени, както правим и при поръчките на лекарства“, заяви Ананиев.

„В тази ситуация, естествено, ще има и опити за спекулации”, допълни вътрешният министър Младен Маринов.

Здравният министър увери,че всички маски, които се осигуряват, се разпределят веднага, първо – между хората, които са на първа линия в борбата с коронавируса.

Той благодари на българите за това, че стават все по-дисциплинирани в името на общата цел – опазването на здравето ни.

Министър Маринов заяви, че глобата за определени нарушения на мерките ще бъде намалена и вече няма да е 5000 лева.

За нарушителите на карантината обаче санкцията остава в същия размер.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.