Как са се пазели от зарази предците ни

Свои методи на пазене от зарази имали предците ни през вековете назад. Дали са били успешни – не, не са били, знаем вече. Но поне са се надявали. Днешното човечество знае, че хигиената е основно правило, но преди столетия хората са се уповавали само на молитви, езически практики и билки.

Ето един интересен обред, т.нар.заораване на селището, разказан от етнолога проф. Георгиева:

„Обикновено се е извършвал в полунощ от двама братя близнаци, които нощем, с орало, в обредно мълчание, съблечени голи изорават бразда с два вола, които също са близнаци – бразда около селото три пъти, трябва да направят пълен кръг. Като се вярва, че този кръг, магически, „нарисуван” около селото, предпазва от влизането на нечисти сили.”

Забавно, но и доста трудно.

По-голям успех имали хората преди години, когато бягали далеч от селищата си и се заселвали в близките гори. Настанявали се в нови пространства, необитавани досега, тоест чисти и незасегнати от болести, които нападат хората. Често там си и оставали. Затова в много малки селища и досега споделят, че това землище е по-младо, а си имат и друго първо място за обитаване.

Днес няма къде да станем нови заселници.Земята вече се пренасели. Но се налага да направим по-добри настоящите си жилища. И дано не ги намразим трайно заради изолацията. Но това е начинът, засега.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.