Иван Карапенчев: Да мислим за всички, не само за себе си (видео)

Един нашенец в Англия по време на пандемия

Живеем в интересно време. Светът все едно е попаднал в сценарий на научнофантастичен филм. И ако само преди месец или два някой ни бе казал, че ще бъдем в това положение – почти всички държави „да ударят ключа“, бизнесът да затвори кепенци и да се скрием по къщите си с купища драгоценна тоалетна хартия (за тези, които успяха да се преборят за нея в първите дни на кризата), заради вирус, всеки щеше да се изсмее. Но ето, че реалността се оказа по-смела от всяка фантазия, че и фантастика.
По света има хиляди българи, справящи се както могат с пандемията заради коронавирус. Страховете навсякъде са едни и същи, както и в България – дали ще се опазим от вируса, ще загубим ли работата си … въобще колко ще продължи това положение и как ще продължим след това.
За да ни разкрие картината за случващото се в Англия, се свързахме с Иван Карапенчев, който живее в Лестър от 3 години. Иван е родом от Стрелча, по образование е скулптор, но от доста години се занимава и с декорация на торти – една доста интересна творческа зона, особено ценена във Великобритания. Той работи като технолог в голяма фирма от хранителната индустрия. Ето какво сподели той за положението на Острова и за това какви мерки е взела държавата там, за да подкрепи бизнеса и хората в този изключително труден момент.

Здравей, Ванка, как си ти, каква е обстановката в Англия? Има ли паника заради коронавируса?

– Благодаря за въпроса, аз съм добре. Обстановката към днешна дата мога да кажа, че е овладяна. Ако говорим за времето преди седмица-две ситуацията беше трагична – стрес и шок царуваха навсякъде, но към днешна дата вече я няма тази паника.

Ти работиш в голяма фирма от хранителната индустрия. Как се отразя случващото се на бизнеса? Какви мерки и помощ предлага правителството?

Миналата година Иван спечели бронзов приз в едно от най-големите международни изложение за декорация на торти в света

– Да, така е, но въпреки, че фирмата е голяма, тя срещна доста големи затруднения. Много от колегите ми загубиха работата си, намали се доста екипът ни. Фирмата претърпя много големи загуби, защото възловите ни клиенти също спряха да работят. И сякаш това се случи за една седмица. В голям стрес изпаднаха абсолютно всички. Определено случващото се отразява на всеки един бизнес тук, в Англия – бил той малък или среден. Някои са почти пред фалит, а други фалираха вече. Правителството за щастие взе адекватни мерки, за жалост не навреме, но все пак адекватни – подпомогнати са почти всички фирми с 80 % финансова помощ за заплатите на своите служители. Благодарение на това, ние всички останахме по домовете си. В момента очакваме продължението – дали ще се удължи този период на карантина. Тук са настроени за месеци напред, че положението ще продължи така, но пък дават сигурност на тези, които не бяха уволнени, че запазваме работните си места, дори с намалени заплати и продължаваме напред. Въпрос на оцеляване е общо взето в момента.

В супермаркетите има ли истерия за изкупуване на продукти? Какви стоки липсват от щандовете? Спазват ли се мерките за дезинфекция?

– Супермаркетите също изпитаха доста големи затруднения. Изведнъж хората се втурнаха да пазаруват като за последно, буквално все едно идва краят на света. Основни продукти изчезнаха от щандовете. Аз се притесних не от това, че има вирус, а от това, че няма да мога да си купя основни хранителни продукти, от които имам нужда. В крайна сметка правителството наложи доста засилени мерки и всички магазини изградиха пропускателен режим за пазаруване. Към днешна дата, спокойно мога да кажа, че можеш да купиш това, от което имаш нужда. Да, ще се подредиш на опашка, ще чакаш доста, но редът се спазва. Хората спазват дистанцията от 2 метра, имат маски и ръкавици, вътре в магазините има маркировка, по която да се движиш, за да спазваш дистанция, на касите също. И има всичко за всички. Даже мога да кажа, че вътре в магазина се пазарува доста по-бързо от преди. Навсякъде се спазват мерките за дезинфекция и контрол, както в магазините, така и извън тях.

Как се справяш със социалната изолация? Как използваш свободното време?

– Да си призная честно, социалната изолация ми влияе доста добре. Успях да се наспя. Имам възможност да мисля за неща, за които съм нямал време, нови идеи, нови планове за бъдещето. Защото аз вярвам, че този вирус ще отмине и ни очаква по-добро бъдеще. Важното е да бъдем и да останем позитивни в мислите си и да мислим за всички, не само за себе си!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.