Община Панагюрище осигурява социални услуги за 639 деца и пълнолетни лица в условията на извънредно положение

alt

Община Панагюрище реализира поредица от мерки за ограничаване на евентуални рискове за разпространение на КОВИД – 19 във връзка с обявеното извънредно положение и оказва подкрепа на 639 деца и пълнолетни лица, ползващи социални услуги.

Разширен е обхватът на услугите, предоставяни от Домашен социален патронаж, реализиращ дейността си с общински бюджет. Подкрепа се оказва на самотно живеещи възрастни хора, без близки и роднини в населеното място; хора с увреждания с определени 80 и над 80 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност, които нямат личен асистент или домашен помощник; възрастни хора, живеещи в населени места без търговски обекти; лица, които са в карантина и самотни родители на деца до 12-годишна възраст. По заявка и със средства на потребителите се закупуват хранителни продукти и стоки от първа необходимост, предписани лекарства, заплащат се месечни сметки за потребление на електрическа енергия, вода и телефон. За всички служители на социалната услуга са осигурени лични предпазни средства.

Заявки за ползване на услуги се приемат ежедневно, всеки работен ден, от 09:00 до 11:00 часа на телефони: 0886 609 444; 0885 733 731 и 0357/60072.

Продължава предоставянето на социалната услуга „Обществена трапезария” като е изготвен поименен график за раздаване храната на потребителите, за което всички потребители лично са уведомени, с цел недопускане на струпване на лица. Изготвена е и се изпълнява „Инструкция за дезинфекционните мероприятия в помещенията и реда за раздаване на храна на потребителите на социалната услуга „Обществена трапезария“ в условията на епидемично разпространение на Covid-19“.

По нов модел е организиран работният процес в Дневен център за деца и/или младежи с увреждания „Дъга“ като се прилага алтернативен подход за подкрепа на децата и младежите с увреждания и техните семействата.

Логопедът, педагозите и трудотерапевтът в Дневния център за деца и/или младежи с увреждания „Дъга“ изготвят ежеседмични опростени планове със задачи за работа, въз основа на приетите индивидуални планове за подкрепа на всеки потребител. Изпълнението на плана за подкрепа и обратната връзка с потребителя се извършва по телефона, електронната поща, социални мрежи, скайп, вайбър и други. Логопедът работи съгласно седмичен график за провеждане на онлайн сесии на децата и младежите, ползващи логопедична социална услуга. Сесиите се осъществяват по вайбър, месинджър или скайп.

Осъществяване на контакт със социалната услуга може да бъде направен на следните телефони: 0884482612; 0883454582.

Екипът на Дневния център за пълнолетни лица с увреждания „Св. Св. Козма и Дамян“ оказва подкрепа на потребителите като ежедневно осъществява дистанционна връзка с тях и се информира относно здравословно им състояние и необходимостта от психо-социална подкрепа. Потребителите се консултират и относно възможностите за доставка на хранителни продукти, лекарства и заплащане на месечни сметки за потребление на електрическа енергия, вода и телефон от Домашен социален патронаж.

Осъществяване на контакт със социалната услуга може да бъде направен на следните телефони: 0884482612; 0878899603.

Центърът за обществена подкрепа „Зора“ работи с дежурен специалист в услугата, а останалите специалисти от екипа работят дистанционно със своите потребители.

За консултации и информация: 0357/6-20-23; 0879 123 535.

За психологическа подкрепа: 0879 50 94 52.

В Центъра за настаняване от семеен тип за деца без увреждания „Закрила“ са забранени всички външни посещения, спазват се необходимите хигиенни и противоепидемични мерки.

За връзка: 0884 48 3097.

Социалният работник от областния екип по приемна грижа по проект „Приеми ме 2015”, изпълняван от Община Панагюрище осъществява текущо наблюдение на предоставянето на услугата чрез телефон, електронна поща и други приложения за комуникация.

 Община Панагюрище е осигурила дезинфекционни препарати с вирусоциден и бактерициден спектър на действие, разрешени от Министерство на здравеопазването, за всички социални услуги. Спазват се стриктно дезинфекциозните мероприятия в условията на епидемично разпространение на КОВИД – 19.

Община Панагюрище продължава да адаптира работата, съобразно условията, с нови подходи и инструменти и с мисъл за подкрепа на нуждаещите се групи и лица.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.