Хотелите и ресторантите в Панагюрище. Какво се случва?

Данни от сайта „265 истории за икономика“

В дните на пандемия един от най-тежко „ударените“ сектори е туризмът. Колко хора са засегнати пряко от затворените хотели и празните кафенета и ресторанти в Панагюрище? Отговор на този въпрос може да намерим на сайта „265 истории за икономика“, създаден от експерти в Института за пазарна икономика. Припомняме, че тази платформа видя бял свят и с подкрепата на „Асарел-Медет“ АД, а данните са от официални статистически източници.

Цифрите показват, че наетите в хотели и ресторанти в община Панагюрище са 227 души. Като абсолютна стойност Панагюрище е в средния регистър спрямо останалите общини.

Реклами

В повечето общини броят на наетите в туризма не надхвърля 100 души, като в 99 общини са под 50 души, казват създателите на платформата.Според публикуваните данни общият брой на наетите в нефинасовите предприятия в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“ през 2018 г. надхвърля 118 хиляди души. Важно е да отчетем значителната разлика в броя на заетите и наетите в сектора – 50 хиляди повече са заетите, в следствие на високия дял на самонаетите и относително големия сив сектор, поясняват създателите на сайта.Очаквано, големите градове имат най-много наети в туризма – София е на първо място с 34 хиляди души, Варна на второ с 13 хиляди. На трето място обаче излиза и първата от големите туристически общини – Несебър, с над 7 хиляди заети.

Като продължение на темата делът на наетите от този сектор за общината е 3.2 %, като тези стойности са около средните за страната.

В повечето общини в България, делът на наетите в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“ не е особено висок, като в общия случай той достига 3-5% от всички, информират експертите. В Столична община , Пловдив и Стара Загора този дял е около 5-6%.В общо 23 общини делът на наетите в туризма е над 15%. Във морските общини този дял е най-висок, като в Созопол, Несебър и Приморско нахвърля 50%, тоест половината от всички наети са в туризма. В планинските курорти туризмът също формира голяма част от заетостта – 44% от наетите в Банско са в хотелите и ресторантите.

http://www.265obshtini.bg/map/37

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.