Днес – 7 април, изразяваме силната си подкрепа за медицинските сестри и акушерките

Подкрепете медицинските сестри и акушерките е мотото за 2020 година на Световния ден на здравето – 7 април. Днес е денят, в който обществото още повече е необходимо да засвидетелства своята силна и безрезервна подкрепа към грижите, които сестри и акушерки полагат за пациентите.

Старшата акушерка Цветанка Добрева и старшата медицинска сестра Соня Аргирова

Цветанка Добрева,  старша акушерка на отделението по акушерство и гинекология в МБАЛ „Уни Хоспитал“, споделя, че още с раждането ѝ, е било предопределено да стане акушерка. Родена е на 21 януари – Денят на родилната помощ и празникът за нея и семейството ѝ винаги е двоен. Раждането на новия живот е олицетворението на нашата професия, казва ст. акушерка Добрева и допълва, че най-важно за всички в родилната зала е да чуят бебешкия плач и веднага след това да видят в майчините очи осъзнаването на този най-важен момент в живота. А когато изкъпем новороденото и усетим аромата на безкрайно чистия нов живот, и аз и колежките ми изпитваме неописуеми емоции. Ние сме част от много личния и интимен живот на жената и затова за нас индивидуалният подход е на първо място, акцентира още ст. акушерка Добрева.

Соня Аргирова, която е старша медицинска сестра на отделението по вътрешни болести на „Уни Хоспитал“ споделя, че е медицинска сестра от над 15 години. Никога не съм съжалявала за избора си, разказва тя и казва, че винаги се е виждала в ролята си да помага на хората като професията ѝ е помогнала за това напълно. И въпреки, че е старша сестра, обича да работи редом с колегите си и да бъде част от процеса по лечение на пациентите. Работата ни не е лека, но когато сме в екип с лекарите, и видим благодарността в очите на пациентите, знаем, че трудностите са си стрували, разкрива старшата мед. сестра.

И двете вярват, че професията им има бъдеще, защото съпричастността и грижата за болния винаги ще са нужни.

Цялата 2020 година е посветена на медицинските сестри и акушерките. Статистиката показва, че в страната ни не достигат близо 30 хиляди сестри и 4 хиляди акушерки, а по данни на Световната здравна организация в световен мащаб има нужда от още 9 милиона медицински сестри и акушерки, за да се постигне универсално здравно покритие до 2030 година. Според СЗО адекватната грижа на акушерките може да предотврати до 80% от смъртните случаи при бременни жени, и до 25% от смъртността при преждевременно родените бебета. В условията на пандемия от COVID-19, ролята на всички медицински специалисти придобива още по-голямо значение.

7 април се отбелязва като Световен ден на здравето по инициатива на Световната здравна организация, която е учредена на същата дата през 1948 година.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.