Интерактивна карта на общинските болници – част от системата за борба с COVID-19

2908 болнични легла за заразени с коронавирус от общо 7 400 са осигурени в общинските болници. В 79 общински лечебни заведения са обособени и 233 легла за интензивно лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19, съгласно Заповед №РД-01-159/27.03.2020 г. на министъра на здравеопазването.

Общините, като собственици лечебните заведения, предприемат необходимите мерки за привеждане на общинските болници в готовност за осигуряване на лечение на пациенти с COVID-19.  Средствата за ремонт, реконструкция, обзавеждане и оборудване на медицинските заведения засега се осигуряват от общинските бюджети, за сметка на други дейности, и от дарения.

НСОРБ изготви интерактивна карта на общинските болници с актуални данни за откритите дарителски сметки. Картата е достъпна на сайта ни namrb.org, информацията в нея се актуализира системно. Граждани и фирми могат да се включат в кампанията за подкрепа на общинските болници.

Сред най-често срещаните проблеми, за които алармират местните власти е липсата на достатъчно обучени медицински специалисти, тъй като и в момента общинските болници работят с минимума от необходимия им персонал, голяма част от който попада в рисковата група – пенсионери. В сериозен риск са болниците в Белоградчик и Гоце Делчев, където част от медицинския персонал е подал оставка. Не достигат специализирана медицинска апаратура и оборудване в по-малките болници в страната. Не навсякъде в пълен обем могат да бъдат покрити изискванията, определени в Наредба № 21 от 24 юни 2010 г. за утвърждаване на медицински стандарт „Инфекциозни болести“, информират общините.

Реклами

НСОРБ се обърна с писмо към министъра на здравеопазването и ръководителя на Националния координационен щаб, в което се изразява надежда, че съответната част от ресурса, пренасочен от оперативните програми „Развитие на човешките ресурси“ и „Региони в растеж“ към Министерството на здравеопазването за подобряване на капацитета на здравната система и за стимулиране на медицинския персонал, ще достигне и до общинските болници.

Информация за банковите сметки за обявените дарителски кампании могат да бъдат изпращани на ел.поща: n.staykova@namrb.org.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.