Производственият бизнес тук засега е на линия

Програма 60:40 не е интересна

Проучването на екипа на „Време“ за това как местният бизнес се справя със сложнотиите на извънредното положение дава непесимистични резултати. Както ще видите, оказва се, че забраните действат драматично главно на ресторантьорския и хотелиерски бизнес. Производствата като цяло вървят. Поне засега.
Хотели и ресторанти, както и повечето нехранителни магазини не работят. И правилно, но жалко. Те ще понесат загуби, както всички от бранша в страната. Дано все пак опазят работниците си и професионализма си за след кризата. Защото нашето оптимистично предсказание е, че веднага след забраните всички ще се юрнем към ресторанти и други развлечения като отвързани. Нямаме доказателства, освен това общочовешко съждение, че едно нещо когато ти е забранено, става много сладко е желано. Философите го наричат фрустрация.
Противно на очакванията производствените дружества в общината работят в повечето случаи на непроменен режим.

В „Асарел-Медет“ снабдяват с дезинфектанти и семействата на работещите

В условията на извънредното положение „Асарел-Медет“ АД продължава работата си и изпълнява ритмично своя производствен и бизнес план, потвърдиха от ръководството в отговор на въпросите ни. Компанията няма притеснения за финансовото си състояние и прилагат балансирана стратегия за управление на финансовия риск.

Пандемията доведе до срив на цените на медта на международните пазари, което явно на този етап не притеснява мениджърите на дружествата, но в целя сектор на рудодобива следят глобалните процеси с повишено внимание.

От дружеството потвърдиха също, че нямат съкращения или работници в неплатен отпуск, а платените отпуски се ползват на ротационен принцип. Като мярка за намаляване на броя пътувания до и от работното място, смените сега са на 12-часов график. Предприети са стриктни противоепидемични мерки, включително чрез масова дезинфекция и входящ контрол на температурата на работниците.  Преустановено е столовото хранене, но хората имат възможност да си купуват сандвичи. Осигурени са всички необходимите предпазни средства, а дезинфектанти са предоставени на всички работещи в количества, достатъчни и за ползване и от техните семейства. В компанията се разпространяват извънредни информационни бюлетини за борбата с пандемията, работи и денонощна телефонна линия за сигнали и предложения на работещите.

„Оптикоелектрон“ няма да разчита
на програма 60:40

Дружествата от групата на „Оптикоелектрон“ са взели всички мерки за справяне с кризата и особено за предпазване на работещите от самото начало на извънредното положение, каза за „Време“ инж. Иван Гарчев. Осъществява се ясен и стриктен план за дезинфекция на всички пространства. Прилагат се мерки, които са препоръчани от Националния щаб и са дори одобрени от МБАЛ „Уни хоспитал“. Дружествата разполагат с достатъчен брой лични предпазни средства, както и дезинфектанти. На портала се мери температурата на всеки работещ.

В момента в част от дружествата има лек спад на поръчките от Европа, поради което малка част от персонала е в платена отпуска. Някои специалисти работят дистанционно.

Мениджърският състав следи внимателно ситуацията в Европа и света и има разработена стратегия за реакция и за по-драматични ситуации. Както и при кризата от 200-2009 г., не предвиждаме съкращения на работници и специалисти, дори и при продължителна криза.

Според инж. Гарчев групата на „Оптикоелектрон“ разполага със собствен ресурс и не обмисля да се възползва от програмата 60:40. Според него дружествата ще се справят сами в краткосрочен план, например до края на годината. При продължаване на ситуацията няма да е добре за никой бизнес и държавата трябва да предприеме мерки бизнесът да бъде запазен въпреки всички неблагоприятни вероятности.

В „Орика мед България“ АД

отчитат минимално намаление на поръчките, като се има предвид, че там се работи за контрагенти от цял свят. Предполага се обаче, че работата ще се засили през лятото, което е основният сезон на търсене на техните взривни вещества и смеси. Краткосрочно обаче е възможно част от персонала ще трябва да излезе в платен отпуск през този месец. Изпълнителният директор на дружеството инж. Николай Узунов посочи също, че поне 30 % от служителите в момента работят дистанционно, преустановени са договорите с външни подизпълнители на непроизводствени дейности. Засега нарушената логистика, предвид режима на трансгранично преминаване, им създава малко проблеми. Имат стратегия за справяне със ситуацията обаче дори извънредното положение да продължи.

„Оптикс“ не променя работния режим

В „Оптикс“ АД не виждат причини на този етап да правят промени в работния режим. Предприемат стриктно препоръчаните мерки за защита на работещите, част от служителите действат дистанционно, но ритъмът не е нарушен по никакъв начин. Дезинфекцира се всичко, има достатъчно лични защитни средства. Работната ситуация е нормална, казва Светлана Парашкевова, мениджър човешки ресурси.

Изпълняват се всички поръчки от външни контрагенти, каза за „Време“ Желязко Гагов, маркетинг мениджър, разработват се прогнозни варианти с хоризонт до края на годината. В сферата на сигурността, където дружеството има производства, не се правят резки движения и перспективите за нови договори са добри, допълва Ж. Гагов, но подчертава, че от дружеството ще има добри новини по-късно през годината.

Фирма „Яна“ очаква спад през май

През април имаме спад на поръчките на 50 %. Причината са затворените магазини в страната. Остават ни поръчките само навън. При тях спадът е малък и то само по отношение на плащанията. Някои се забавят, очаквано. В България обаче, а ние искаме да работим основно за българския пазар, нещата не стоят добре при тези затворени магазини.

Това каза за „Време“ изпълнителният директор на „Яна“ АД в Панагюрище, Борислав Тренчев. Засега съкращения на работещи в дружеството няма, само четирима от администрацията са на дистанционен режим. До края на април ще е така, ще бъдат изплатени и възнагражденията. По Гергьовден ще се разбере какво ще е положението през месец май. Твърде възможно е „Яна“ АД да спре.

Без съкращения в „Бунай“

В „Бунай“ АД се спазват всички мерки за опазване на работещите, каза за „Време“ инж. Стоян Мачеев и подчерта, че на този етап няма отказани поръчки, няма съкратени работници, няколко човека са на дистанционна работа. Ситуацията обаче е динамична, за всички.

„Клип щанц“ е на пълни обороти

На този етап няма сътресения в работата на „Клип щанц“ ООД, каза за време управителят на дружеството Иво Гарчев. Няма съкращения на персонала, не се очаква намаление за заплатите, на този етап няма провалени поръчки.

Фирмата е подготвена за евентуални сътресения обаче, особено ако кризата продължи по-дълго. Има се предвид вероятни затруднения на външни партньори от Европа, както и логистични проблеми. Партньорите на дружеството са главно в областта на строителството и ремонтната техника, които засега, например в Германия, работят активно въпреки извънредните условия.

Дружеството не възнамерява да се възползва от програмата 60:40. Би трябвало обаче на бизнеса да се помогне по друг начин, коментира Иво Гарчев и дава за пример Нидерландия, където заплатите се поемат от държавата на 90 %, а осигуровките не се изплащат.

Светът трябва да оздравее

Тази седмица работим само три дни, така ще е и другата. Не се знае докога, каза за „Време“ управителят на „Астроида“ ООД Коста Терзиев. Изпълняваме си поръчките, допълни той, но партньорите от Германия и Франция не работят. Не е достатъчно да оздравеем ние тук, трябва и светът да оздравее. Тогава всичко ще си дойде на място.

Според К. Терзиев в дружеството не се обмисля уповаване на държавната помощ, наречена 60:40 Не е изгодна достатъчно. По-лесно е да изпратя хората на борсата. И за тях ще е по-добре, не крие възможните варианти К. Терзиев.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.