По 2 050 човека на аптека в общината

В 17 общини няма нито една аптека, а в други 37 има само една. Общо аптеките в страната са 3814, според регистъра  на агенцията по лекарствата, пишат от ИПИ. В 106 общини има 3 или по-малко аптеки

В община Панагюрище на една аптека се падат по 2 050 души, което е под средното. Съизмерими сме с Троян, Севлиево, Самоков и др. В Панагюрище аптеките са четири, в селата няма никъде. В Стрелча се падат по 2 237 човека на аптека. И двете общини са в една и съща група – от 2 000 до 4 000 жители на аптека.

Реклами

Затова пък, както вече ви бяхме писали, Панагюрище е на трето място в страната по брой лекари – 123 пациенти на един лекар. Пред нас са само Плевен и Пловдив.

Почти всички общини без нито една аптека са в Северна България, като преобладават тези в Североизточна. В повечето общини на една аптека се падат между 2 и 3 хиляди души. Наличието на аптека в повечето общини не означава, че достъпът до лекарства е добър. Много малки населени места нямат лесен достъп до аптеки, а на места е проблем и липсата на адекватен транспорт до голямата община.

Повече от половината аптеки са съсредоточени в големите градове – в София са почти 1000, в Пловдив – над 230, а по повече от 100 аптеки има и в Бургас и във Варна. Интересно е, че Несебър е на пето място с 91 аптеки.

В активния туристически сезон в черноморските общини и други активни туристически дестинации, например Банско, в активния сезон броят на аптеките нараства в пъти.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.