Днес е Велика сряда, денят на Тайната вечеря

Днес е третият ден от Страстната седмица

Днес е Велика сряда – денят, в който Христос събира учениците си и на Тайна вечеря им разкрива, че някой от тях ще го предаде.

На този ден се припомня за многоценното миро, пролято върху главата на Христос от разкаяла се грешница. Тя влязла в дома, където бил той с апостолите си. Искала да засвидетелства почитта си, но в бързината счупила съда с мирото.

Някои от апостолите възроптали, че би било по-добре мирото да се продаде, а парите да се раздадат на бедните. Христос обаче казал да не я смущават, защото нуждаещи се има винаги, тя го помазала с посмъртно миро, а той няма да е още дълго с апостолите.

Същия ден Юда отишъл при юдейските първенци и уговорил предателството на Христос за тридесет сребърника.

На Велика сряда не се работи никаква домакинска работа. Трябва да забравите за чистенето, прането, шиенето и дори за готвенето. Ако някой престъпи това правило, вярва се, че умението му ще се отнеме.

Светото миро е благоуханна смес от елей (зехтин), гроздово вино и ароматни билки, което се вари при специален и сложен богослужебен ред.

При опелото преди погребението Христос е бил помазан с миро. Затова и вечерта на Велики петък има църковна песен „Мироносци идат, с миро Те помазват“.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.