Леонардо да Винчи е роден на днешния ден

На днешната дата, 15 април, през 1452 година, е роден Леонардо ди сер Пиеро да Винчи в село Анкиано до град Винчи, близо до Флоренция – всепризнат гений на Ренесанса, наричан „универсален човек“ (лат. homo universalis).

Леонардо да Винчи е художник (живописец, скулптор, архитект) и учен (анатом, естественик) и не на последно място –  изобретател и инженер.

Приживе има само едно признато изобретение – затвор за пистолет. В началото това изобретение е слабо разпространено, но от средата на XVI век, придоби популярност сред аристокрацията, особено в кавалерията, даже се отразява на конструкцията на бронята, а именно максимилиановите доспехи. Заради стрелбата с пистолет започнали да ги правят без пръсти, вместо с ръкавици. Затворът за пистолет, изобретен от Леонардо да Винчи е толкова съвършен, че продължава да се среща до XIX век.

Леонардо да Винчи живо се интересува от летенето. Докато е бил в Милано, прави много рисунки и изучава механизма на полета у различни видове птици и прилепи. Освен наблюдения, той провежда и експерименти, но неуспешни. Леонардо много искал да конструира летяща машина. Той е казвал: „Който знае всичко, той може да направи всичко. Само да узная – и крилата ще има!“.

В началото Леонардо е разработвал крила, задвижвани от мускулната сила на човек – като в легендата за Икар. Но след това стигнал до идеята за изграждане на такова устройство, което не разчита на човешката сила, а пилотът само трябва да го управлява – това е по същество идеята на самолета.

Леонардо да Винчи работи и по машина за вертикално излитане и кацане с прибиращи се стъпала, предлага първата схема за телескоп с две лещи, по-късно известна като зрителна тръба по системата на Кеплер.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.