Всеки ще може да занесе Благодатния огън в дома си в нощта на Възкресението

На днешния – Разпети петък всички плащеници, пред които ще се покланят християните, ще бъдат поставени под стъкло в специален саркофаг – така всяка една от тях, ще е изолирана за пряк контакт от хората, а стъклото ще може да се почиства. Повечето плащеници в храмовете са по на повече от 100 години и върху тях не може да се полага директно дезинфектант. Във всеки един от храмовете до плащеницата ще има и свещеник или служител, които ще съблюдава хората да не се докосват до плащеницата.

Това каза отец Атанас Манолов по време проведения вчера в сградата на Община Панагюрище брифинг. В него взеха участие кметът на община Панагюрище Никола Белишки, гл. инсп. Петко Шотлеков – началник на РУП Панагюрище и д-р Красимира Чачова-Ранчева – управител на МБАЛ „Уни Хоспитал“ и отец Атанас Манолов – архиерейски наместник на Панагюрска духовна околия.

Отец Атанас Манолов – архиерейски наместник на Панагюрска духовна околия

Благодатният огън от Йерусалим се пази в града ни от 15 години и сега го имаме. Всеки един мирянин ще може да занесе искрица от него вкъщи, както всяка година. Във всеки един ден хората могат да дойдат, да запалят свещица в един от двата храма в Панагюрище и да занесат Благодатния огън в домовете си“, каза отец Манолов.

Богослужението в нощта на Възкресението ще бъде изнесено на площадите, както е по традиция в града ни, като се съблюдава за достатъчно разстояние между присъстващите. Възкресната службата ще започне в 11,30 ч. като до 12,15 ч. ще бъде приключила.

Всички църкви ще имат отворен повече от един вход – хората ще влизат от централните врати на храмовете и ще излизат от друго място, за да няма пряк контакт между миряните. Разграфени са още от Лазаров ден отстояния, по-големи от необходимото, за да могат да се спазват правилата. Служителите на храмовете спазват изискванията за дезинфекция – на всеки половин час се дезинфекцира.

Отец Манолов благодари на голяма фирма от Панагюрище, дарила качествени лични предпазни средства за свещениците и служителите в храма, а също и дезинфектанти.

Църквата гледа много сериозно на мерките за дезинфекция във всички храмове – дори и в най-малкото селце и в най-малкия параклис се дезинфекцира на всеки половин час“, каза още отец Манолов.

По отношение на даването на Свето причастие отец Манолов каза, че „ние даваме Свето причастие само на верните християни, които са постили 40 дни и са се изповядали пред свещеник и свещеникът е преценил, че те могат да пристъпят към Свето причастие. Аз смятам, че по никакъв начин нито аз, нито някой от моите събратя ще допуснем човек във видно не здраво състояние да вземе причастие“.

По време на Цветница църквите тук, които обикновено биват посещавани от около 5000 човека, сега за периода от сутринта до вечерта бяха посетени от около 50-60 миряни, което показва, че хората спазват разпоредбите. „Разпоредбите целят не да ни пречат, а да ни помогнат да преминем през това изпитание в добро здраве“, категоричен е отец Манолов.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.