Благодатният огън слезе в Йерусалим

В храма на Гроба Господен в Йерусалим се състоя церемонията по запалването на Благодатния огън. Заради пандемията от коронавирус церемонията се проведе за първи път без богомолци. Свидетели на Великденското чудо станаха само дузина представители на религиозни общности.

Благодатният огън се запали в кувуклията – малкия параклис вътре в църквата „Възкресение Христово“, за която се смята, че е построена над гробницата, в която е бил положен Исус Христос. Чудото се случи по време на молитвата на патриарха на Йерусалим Теофил. След това патриархът предаде огъня на духовенството, а те запалиха от него снопове от по 33 свещи – според възрастта на Спасителя.

Гръцкото духовенство ще занесе Благодатния огън до портата Яфа на Стария град в Йерусалим и ще го предаде на дипломатическите мисии на онези страни, в които по-голямата част от населението изповядва православието. На летище Бен Гурион чакат самолети от различни страни, които ще отнесат Благодатния огън по света. Пътуващите с тези самолети мисии нямат право да слизат от тях, заради пандемията и противоепидемичните мерки, които взима Израел.

Тази година Благодатния огън няма да бъде донесен в България, но както се разбра тези дни нашите църкви пазят свещения огън от миналата година и той ще бъде използван тук във Великденските богослужения.

Храмовете на Българската православна църква останаха единствените отворени за богомолци християнски, а и не само, храмове в света в момента.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.