Десетки панагюрци се поздравиха с „Христос Воскресе“ пред църквите в града (видео)

В нощта на Възкресение Христово, десетки панагюрци се събраха пред църквата Св. Богородица в центъра на града, за да съпреживеят празника. В смутното време, в което живеем в момента, вярата отново е онази твърд, която ни дава сила и надежда, за да преминем през даденото ни изпитание. Както го е правила през всички изминали векове.

Въпреки неголемия брой присъстващи, атмосферата като, че ли беше по-наситена с духовна сила от друг път, особено на фона на притихналия град.

С предаването си на живо, вестник „Време“ направи възможно останалите си по домовете вярващи да съпреживеят случващото се пред храма

Не бойте се малко стадо, Бог по никакъв начин не е оставил нито нас, нито най-грешния човек на тоя свят, няма и да го остави. Смисъла на света е различен от това, което ние допуснахме да влезе в нашето мислене. Никога света не може да бъде управляван от хаос, никога света не може да бъде управляван от страх, никога света не може да бъде управляван с хитрост, защото Христос показа, че на всичко това му идва края. Ние не сме се изправили на това място, защото мислим, че можем да променим света, аз нямам тази претенция, но мога да променя себе си, сигурен съм, че и вие може да промените всеки един от вас.
Христос Воскресе!“
.

Това бяха част от думите, с които архиерейският наместник на Панагюрска духовна околия отец Атанас Манолов се обърна към присъстващите миряни.

Големият брой хора бяха избрали да се съобразят с призива да не излизат от домовете си. Десетките вярващи, събрали се пред храма, спазваха изискванията за минимално разстояние помежду си и носеха маски, каквито са изискванията времето, в което сме.

Храмовете на Българската православна църква са единствените, които останаха отворени за вярващите.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.