Отец Манолов: На Разметни понеделник умолявам всички християни да спазват противоепидемичните мерки

На Разметни понеделник почитаме паметта на починалите си близки. Този ден, на територията на Гробищния парк в града ни обикновено се събират стотици панагюрци. Разметни понеделник се отбелязва само в селищата от Панагюрски духовна околия. Това бе и причината отец Атанас Манолов, архиерейски наместник на Панагюрска духовна околия, да се обърне към вярващите с апела:

Умолявам всички християни, които ще отидат на Гробищния парк, за да почетат паметта на починалите си близки, да спазват всички противоепидемични мерки – да спазват разстояние, да са с маски, да използват дезинфектанти. Най-вече, когато раздават „за Бог да прости“, да го правят с отговорност, да е добре пакетирано, по възможност дезинфекцирано“.

От 6,30 до 7,30 ч. ще бъде извършено както е по традиция от много години Утринно Възкресно богослужение, хората които желаят ще могат да напишат имената на своите починали близки, които ще бъдат прочетени по време на панахидите в храмовете.

На Гробищния парк ще има и дежурен свещеник, който ще отслужи панахиди на за упокой на душите на починалите, когато бъде поканен.

Нека запазим здравето си сега, за да можем дължи години да изпълняваме своите ангажименти като живи наследници на своите предци“ , призова отец Манолов.

„Тежко беше по време на Великден за всеки православен християнин, но независимо, че имаше много малко хора в храмовете – около 80 човека на площада при църквата „Св. Богородица“ и около 75-80 при храма „Св. Георги“, но пък усетихме всички, които извършвахме Възкресното богослужение, че всички светии и ангели бяха с нас и силната молитва и силната вяра на панагюрци е чута“, каза още отец Манолов.

Изказването на отец Манолов стана по време на седмичния брифинг в сградата на Община Панагюрище, на който беше представена последната информация за епидемичната обстановка свързана с разпространението на COVID-19 на територията на общината, както и мерките, които се взимат на местно ниво. В брифинга участие взеха кметът на община Панагюрище Никола Белишки, гл. инсп. Петко Шотлеков – началник на РУП Панагюрище, д-р Красимира Чачова-Ранчева – управител на МБАЛ „Уни Хоспитал“.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.