Търговски вериги имат готовност да изкупят домати и краставици от местни производители

Местни търговски вериги имат готовност да изкупят около 26,5 т. домати и 27 т. краставици от местни производители. Това съобщи директорът на ОДБХ д-р Петко Митев по време на онлайн брифинга след днешното заседание на Областния кризисен щаб.

На среща, проведена на 22 април в Областната дирекция по безопасност на храните, представители на местни търговски вериги на територията на област Пазарджик са били запознати с указанията за прилагане на помощта de minimis за компенсиране на част от разходите за транспорт, логистика, сортиране, почистване, опаковки и други, свързани с последваща реализация на оранжерийна продукция. Проведени са разговори със земеделски стопани, които са  производители на оранжерийна продукция и са заявили участие в схемата за обвързано подпомагане за зеленчуци и са били допуснати за подпомагане. Списъкът на тези земеделски стопани е публикуван  на сайта на ДФ „Земеделие“. Негов допълнен вариант с логистична и комуникативна информация е представен на търговските вериги, за да може да се осъществи пряка връзка между производителите и търговците.

Поискахме от представителите на веригите да уточнят количествата, които биха могли да изкупят от местни производители – домати, краставици и пипер, и да предлагат в тяхната търговска мрежа. Установи се, че очакваните изкупни количества са около 26,5 тона домати и 27 тона краставици„, каза д-р Митев.

Д-р Митев уточни, че става въпрос за местни търговски вериги, те са 6 на брой. Не се включват  такива, на които седалищата се намират на територията на други области като „Кауфланд“, „Билла“, „Лидъл“ и други.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.