Излъчиха победителите в Националния конкурс за наградата на името на проф. д-р Л. Цоцорков

През 2020 г. се навършват 135 г. от Съединението на България. По този случай Националният ученически конкурс за наградата на името на проф. д-р Лъчезар Цоцорков, организиран от фондация „Цоцорков род”, е посветен на Съединението на Княжество България и Източна Румелия – акт на единение в мисли, чувства и дела.

Според Регламента право на участие в националния конкурс за самостоятелно историческо изследване „реферат” на тема „Съединението на България – събития и личности от моя роден край“ имаха учащите от 9 до 12 клас. Поради наложеното извънредно положение в страната, първоначално обявеният краен срок за получаване на разработките се удължи до 10.04.2020 г.

Миналогодишните лауреати на наградата получиха отличията си по време на ежегодното поклонение в Местността Оборище

За участие в конкурса бяха допуснати всички получени разработки, спазили Регламента.

Членовете на Комисията: Георги Керкеняков – историк, гр. Панагюрище; Пенка Николова – историк, РИМ – Пазарджик и д-р Иван Иванов – историк, гр. Пирдоп  прегледаха и оцениха независимо, според Регламента за участие и Критериите за оценка, получените разработки.

Творбите демонстрират интерес към събитието – Съединението на България и стремеж то да бъде представено научно и обективно. Събитията и личностите са интерпретирани оригинално и увлекателно, с разкриване на творческия потенциал на авторите. След направената оценка комисията класира на:

1-во място, носител на Националната награда „Проф. д-р Лъчезар Цоцорков“ – Теодора Шанева, СУ „Петко Рачов Славейков”, гр. Кърджали.

2-ро място – Мартина Неделчева, СУ „Екзарх Антим I”, гр. Казанлък.

3-то място – Даниела Захариева, ППМГ „Никола Обрешков”, гр. Казанлък.

Поощрителни награди:

–        Христомир Раев, ПГМЕ, гр. Пирдоп.

–        Валентина Дамянова, ЕГ „Акад. Людмил Стоянов”, гр. Благоевград.

Поради наложените ограничителни мерки за предотвратяване разпространението на COVID-19 и отмяна на тържествата за празника на гр. Панагюрище на 2 май 2020 г., връчването на наградите се отлага и датата за награждаване ще бъде съобщена допълнително.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.