Условия за помощ от 375 лева за семейства с деца

В офисите на „Социално подпомагане” в областта са получени 17 заявления за отпускане на еднократна помощ, поради затруднения във връзка с извънредното положение.  За Панагюрище кандидатът е едно семейство. Най-много засега са в Пазарджик – 14 са на родители от Пазарджик, 2 са във Велинград.

Размерът на помощта е 375 лв. Отпуска се на семейства с деца, които имат финансови затруднения в отглеждането им. Какви са условията?

  1. Към момента на подаване на заявлението-декларация  двамата или единият от родителите, или родителят, отглеждащ сам дете, няма/т право на платен отпуск или то вече е реализирано, и ползват неплатен отпуск от минимум общо 20 работни дни поради невъзможност за дистанционна работа.

Това се доказва чрез предоставяне по електронен път на електронната поща на „Социално подпомагане“ на сканирано копие на служебна бележка от работодател или чрез изпращането й от работодателя.

  • Лицата да не са получавали социални помощи от началото на 2020 г.
  • Нямат други доходи – по договор за услуга, за наем, рента, аренда, допълнителен трудов договор и др.
  •  Двамата или единият от родителите, или родителят, отглеждащ сам дете, не са включени в схемата за компенсация 60/40
  • Двамата родители или родителят, отглеждащ сам дете, са осигурявани в последните 6 месеца
  • Единият от родителите е в неплатен отпуск, а другият не получава обезщетение за безработица, за временна нетрудоспособност или пенсия (с изключение на инвалидност); обезщетение за ползване на отпуск за отглеждане на дете до 2 години.
  • 7.      Имат месечен доход на член от семейството за месеца, предхождащ месеца на ползването на неплатения отпуск, ненадвишаващ 610 лв. Доказва се чрез удостоверение за доход от работодателя.

Помощта може да бъде отпусната ако детето/децата от семейството са посещавали детска ясла, детска градина или училище преди 13 март 2020 г.

Реклами

Еднократната помощ по чл. 16 от ППЗСП може да се отпуска и на доброволни приемни семейства и семейства на близки и роднини, при които е настанено дете по реда на Закона на закрила на детето, които отговарят на горепосочените условия и критерии.

Подаването на заявление-декларация за  отпускане на еднократна помощ може да се осъществи и чрез Единния портал за достъп до електронни административни услуги, както и през Системата за сигурно електронно връчване, без да е необходимо поставянето на квалифициран електронен подпис.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.