Днес е Международният ден на медицинските сестри

Днес – 12 май, е Международен ден на медицинските сестри – чества се официално от 1974 г. по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри. Денят се свързва с рождената дата на Флорънс Найтингейл – първата светска медицинска сестра. Тя се счита за основоположник на съвременната професия на медицинската сестра – пише клетва (подобна на Хипократовата), с която сестрите тържествено обещават да се грижи за пациентите, без комерсиални цели.

Златка Кацарова, старша медицинска сестра на отделението по медицинска онкология и „Медицинска сестра на годината“ за 2019 година на МБАЛ „Уни Хоспитал“ споделя, че избирайки професията си е осъществила мечтата си. Щастлива съм от избора си, обяснява тя и допълва, че винаги е работила в онкологични отделения. Понякога на нашите пациенти им е необходима само усмивка, за да се почувстват по-добре, разкрива ст.м.с. Кацарова. Според нея за да станеш медицинска сестра трябва да имаш убеждението и осъзнатостта да си в помощ на другите.  

Реклами

Елена Станкова, старша медицинска сестра на отделението по анестезиология и интензивно лечение в лечебното заведение, споделя, че никога не е съжалявала, че е медицинска сестра. Разказва, че за работата на реанимационната сестра е най-важно да работи бързо, правилно и ефективно, защото от адекватността на реакциите ѝ нерядко зависи животът на пациента. Сестринската грижа е много важна за болните, тъй като едновременно облекчава страданията им, и помага да се възстановят, казва ст. м. с. Станкова.

И двете старши медицински сестри са убедени, че интересът у младите хора към професията не е голям, но в последните години има тенденция за промяна. И двете вярват, че когато дават от себе си на пациентите, лечението на болните е по-успешно.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.