Областният кризисен щаб удължи до 16 май карантината на Интензивното отделение в МБАЛ Пазарджик

Общо 62-ма са лицата с потвърдени положителни проби за Covid-19 в област Пазарджик до момента, от тях 20 са хоспитализирани. 14 са в МБАЛ Пазарджик, 5 в „Хигия“ и едно лице в МБАЛ „Пълмед“ – Пловдив, това съобщи областният управител Стефан Мирев след заседанието на Областния кризисен щаб за борба с Covid-19 в област Пазарджик. Заразените медици са 18. За радост, състоянието им е добро, допълни Стефан Мирев. 17 са излекуваните пациенти, общият брой на поставените под карантина в област Пазарджик е 1983 лица.

Днес в 16.00 ч. изтича карантината на Интензивното отделение в МБАЛ Пазарджик, но поради потвърдените нови три положителни проби на медицински персонал, Щабът взе единодушно решение, карантината на ОАИЛ към МБАЛ Пазарджик да бъде удължена до 16.00 ч. на 16 май /събота/, каза областният управител по време на брифинга.

Реклами

Директорът на МБАЛ – Пазарджик д-р Красимир Темнилов поиска чрез Областния управител на Пазарджик Стефан Мирев съдействие от ВМА за дезинфекция на болницата. Той уточни, че всички предписания на РЗИ за дезинфекция на помещенията до момента са изпълнени. Д-р Темнилов съобщи, че заразените медиците са в добро здравословно състояние, без температура, с тях се поддържа ежедневен контакт и са в готовност да се включат отново в работата на Интензивното отделение след изтичане на карантината.

Областният щаб взе решение и за разпределение на спешните случаи в лечебните заведения на територията на област Пазарджик, така че населението да бъде обезпечено с интензивни грижи и реанимация при необходимост. Това съобщи по време на брифинга директорът на РЗИ Пазарджик д-р Фани Петрова. Тя благодари на колегите си от МБАЛ „Хигия“, МБАЛ Пълмед, клон Здраве Пазарджик, ЦСМП Пазарджик и МБАЛ „Уни Хоспитал“ Панагюрище, за проявената отзивчивост и съпричастност.

По отношение на легловата обезпеченост в болниците д-р Петрова заяви, че от 33 легла в Инфекциозните отделения 25 са свободни на този етап. От 297 легла във вътрешните отделения 162 са свободни, а в ОАИЛ-те от 67 легла 45 са свободни.

Реклами

Д-р Петрова съобщи, че с изключение на един пациент състоянието на болните в Интензивен сектор на Инфекциозното отделение е от задоволително към добро, включително и на петимата настанени в „Хигия“. В по-тежко състояние е един пациент в МБАЛ-Пазарджик – мъж, на 89 години.

Пробонабирането в домовете за възрастни хора на територията на Област Пазарджик продължава, каза д-р Фани Петрова. До момента са тестувани 510 лица, по-голяма част от които персонал, но започва поетапно и тестуването на домуващите.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.