Книга за стотника Стоян Пъков излезе от печат

Недялко Пъков

От печат излезе биографичният очерк „Стоян Пъков – стотник в Априлското въстание“. Автор на новото историческо изследване е краеведът Недялко Пъков. Както подсказва самото заглавие, книгата е плод на дългогодишни проучвания за живота и делото на Стоян Пъков. Личността на героя от Априлската епопея е разгледана на фона на историческите приноси на националните водачи в борбата за освобождение от Турско робство.

В книгата е проследено възникването и развитието на рода Пъкови от село Хлябово, Ямболско и рода Пъкови от Панагюрище. Тази родова хроника има за акцент събитията, явленията и личностите от епохата на Българското възраждане, посочва в рецензията си за изданието историкът Георги Керкеняков.

В книгата си авторът развива своята теза за идентичност между двата рода Пъкови – от Ямболско и Панагюрище. Тази хипотеза Пъков гради въз основа на протичащите процеси на икономически подем в българското общество през първата половина на 19 век. Тогава Панагюрище се превръща в един от скотовъдните и търговско-занаятчийски центрове на българското землище. До средата на 19 век в Панагюрище работят до 200 мутафчийски работилници със стотици майстори, калфи и чираци. В търсене на пазари за продукцията си, много от тях изнасят своята дейност в Добруджа, Тракия, Цариград и др. Тук те са в близост до Узунджовския панаир, пазарите на Одрин и Цариград. Това е предполагаема причина за появата на Пъкови в Ямболско, посочва още Керкеняков в своята рецензия.

През 2017 г. в Панагюрище инициативен комитет, съставен от наследници на Пъковия род – инж. Недялко Пъков, Георги Пъков и доц. д-р Борислав Попов, организира засаждането на три американски дъба в памет на значими личности от рода Пъкови. Две от фиданките бяха посадени между историческите местности Маньово бърдо и Каменица. Събитието беше посветено на 141-годишнината от Априлското въстание и героичния подвиг на стотника Стоян Пъков. Третият дъб беше засаден в двора на СУ „Нешо Бончев“ в памет на Ганчо Пъков, който е бил 23 години директор на Гимназията.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.