Министър Караниколов: Увеличаваме подкрепата за микро и малки предприятия

По процедура „Подкрепа на микро- и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“ досега са постъпили 22127 заявления за финансиране на проекти за над 180 млн.лева, ето защо възнамеряваме да увеличим бюджета с още над 40 млн.лева. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на изслушване пред Комисията по икономическа политика и туризъм в Народното събрание. В началото на юни ще стартираме и процедурата за подкрепа на средни предприятия. Ще се кандидатства с облекчен вид документи, допълни той.

Икономическият министър подчерта, че от началото на годината по Закона за насърчаване на инвестициите има връчени сертификати за близо 220 млн. лв., като те имат потенциал да разкрият 2251 нови работни места. „Инвестициите са предимно в секторите производство, здравеопазване, складиране и съхраняване на товари, автомобилостроене и др. „Продължаваме разговори и с голям стратегически инвеститор“, добави Караниколов.

Реклами

По думите му още в началото на февруари с негова заповед е било разпоредено на всички служители от Службата по търговско-икономически въпроси (СТИВ), които са извън територията на България, да следят и ежедневно да докладват за развитието на ситуацията около разпространението на COVID-19 и какви мерките се предприемат в страните, които представляват. „След първоначалните им доклади сред основните проблеми, които засякохме, бяха липсата и изчезването на стоки по щандовете и паниката, която се създава пред и в магазините“, допълни той.

Караниколов посочи, че след затварянето на граници в синхронизация между министерствата гарантирахме камиони с хранителни продукти да могат да минават през „зелени коридори“, за да няма липса на храни. Министърът на икономиката каза  още , че в Министерството  на икономиката са  проведени редица срещи с представители на големите търговски вериги.  „Целта беше да координираме усилията с цел в българските магазини да няма липса на стоки. Проведохме срещи и с аптеките, както и с текстилните производители и дистрибутори, на която бе договорена възможността за стартиране на родно производство на защитни облекла“.

„Временно спряха работа само производства, които зависеха от спрели заводи в Европа, като в автомобилната промишленост. Други български предприятия по време на кризата не спряха, а дори започнаха да произвеждат за износ – шлемове, очила, респиратори“, изтъкна Караниколов .

Той обясни , че са били проведени  срещи със СУ, БАН и индустрията. „Представители на бизнеса започнаха да произвеждат маски, шлемове, очила, а със Службата по акредитация помогнахме на българските производители да получат сертификат за Европейския съюз“.

Източник: mi.government.bg

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.